Premierul Emil Boc a cerut, ieri, parlamentarilor să acorde Guvernului votul de încredere pentru aplicarea măsurilor de austeritate, apelând la citate din fostul preşedinte american Abraham Lincoln şi susţinând că, fără reducerea cheltuielilor, România va intra în incapacitate de plată.
El şi-a început discursul susţinut în plenul Parlamentului printr-un citat din fostul preşedinte SUA Abraham Lincoln, care afirma: "Cred cu tărie în oameni, dacă le spunem adevărul, ei ne pot ajuta să înfruntăm orice criză, cheia este să le prezentăm realitatea".
"Suntem în faţa unor decizii extrem de grele şi inpopulare, dar care trebuie asumate pentru a asigura prezentul şi viitorul ţării. Nu mai avem un BCR de vândut pentru a finanţa deficitul", a spus Boc parlamentarilor, acuzând din nou fostul Executiv de majorarea salariilor şi pensiilor la un nivel nesusţinut de economie.
Neaplicarea măsurilor de austeritate va determina, potrivit premierului, întreruperea acordului cu FMI, ceea ce va antrena numeroase efecte negative în economie, inclusiv riscul ca "băncile-mamă" să nu mai acorde bani pentru refinanţarea creditelor pe termen scurt aflate în derulare în România.
"Astăzi lumea s-a schimbat, finanţatorii externi nu mai finanţează deficite, iar ţări care nu mai prezintă credibilitate în plan intern nu au nici o şansă să obţină soluţii financiare pentru a-şi finanţa deficitele bugetare. Îmi veţi spune: să ne împrumutăm din plan intern! O să vă spun cum stau lucrurile şi aici. În plan intern, nivelul de expunere al băncilor se apropie de limita maximă de 20%. Ce înseamnă asta într-un limbaj popular ? Că din banii disponibili pe care o bancă îi are pentru credite, maxim 20% poate să îi acorde statului pentru împrumut. Nivelul de expunere deja al băncilor este aproape de 20%, deci soluţii pe plan intern sunt extrem de reduse", a spus Boc parlamentarilor.
România trebuie să se împrumute cu încă trei miliarde euro
El a amintit că România trebuie să se împrumute cu încă trei miliarde euro chiar şi după reducerea cheltuielilor şi că, în lipsa măsurilor de austeritate, România va intra în incapacitate de plată, fără posibilitatea de a mai susţine plata pensiilor şi salariilor începând cu sfârşitul acestui an.
"Vreau să ştiţi că şi în condiţiile menţinerii acordului cu Comisia Europeană şi FMI pentru acoperirea deficitului, avem nevoie de circa trei miliarde de euro de pe piaţa internă sau externă. Dacă nu aplicăm măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, nu avem nici o şansă de a putea asigura aceste resurse financiare. Dincolo de situaţia deficitului bugetar, în condiţiile în care nu aplicăm măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, se pierde acordul cu CE şi FMI, iar în România nu vor mai putea fi efectuate refinanţări ale băncilor-mamă către băncile-fiice pentru credite pe termen scurt de aproximativ 7 miliarde de euro şi de 1,3 miliarde de euro pe termen mediu. Dacă nu suntem credibili în plan extern, băncile-mamă nu vor mai da bani pentru refinanţarea creditelor pe termen scurt din România care sunt în curs ale firmelor şi statului, iar firme vor fi executate pentru că nu îşi vor putea refinanţa împrumutul", a arătat Boc.
Şeful Guvernului a mai susţinut că, prin nerespectarea acordului cu FMI, nici băncile nu ar mai fi ţinute de acordul încheiat anul trecut la Viena, prin care au garantat că nu vor retrage bani de la filialele din România.
( 8 iun 2010, 15:12:47