Fermierii din toată ţara vor protesta, în 9 şi în 10 iunie, în faţa Guvernului, nemulţumiţi că nu mai primesc nici un fel de sprijin de la stat, dar şi pentru că ministrul Agriculturii, căruia îi cer demisia, refuză orice dialog cu ei, a anunţat, ieri, Federaţia Naţională a Crescătorilor de Bovine.
Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine, Cristian Galea, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că numai din Bistriţa-Năsăud la miting vor participa între două sute şi trei sute de fermieri.
La manifestaţie nu vor fi duse animale, ci numai utilaje.
"În unanimitate, noi, cei din Bistriţa-Năsăud, am decis să participăm la miting în 9 şi 10 iunie. Vom cere demisia întregii conduceri a Ministerului Agriculturii pentru lipsa comunicării cu Federaţia Naţională a Crescătorilor de Bovine şi pentru lipsa de măsuri şi soluţii pentru sectorul bovin. La această oră, nu există nici un sprijin pentru crescătorii de bovine din România", a declarat Cristian Galea.
El a explicat că subvenţia pentru calitatea laptelui a dispărut de la 1 ianuarie 2010, cea pentru vaca de lapte, tineret, junincă, nu mai există, în condiţiile în care UE se gândeşte să dea sprijin financiar în condiţii de criză.
"Doar Guvernul României a înţeles că cea mai bună soluţie pentru scoaterea agriculturii din criză este să taie toate subvenţiile. Noi am spus că, în condiţiile în care nu mai există nici o altă subvenţie, să se menţină sprijinul pentru creşterea de bovine la nivelul anului 2009. Am considerat că măcar un singur sprijin financiar să existe şi pentru crescătorii din România, ceea ce ar permite totuşi să reziste în aceste vremuri deosebit de grele", a explicat Galea.
El a adăugat că a treia revendicare a fermierilor este legată de controlul calităţii laptelui, motivând că o fermă care nu are acest serviciu asigurat este una care nu are viitor.
"Fermele comerciale sunt într-un mare impas. Noi am mizat pe aceste programe naţionale de dezvoltare care se derulează până în 2013, iar autorităţile au făcut numeroase apeluri către noi să accesăm aceste fonduri, se vor derula, dar începând din acest an au fost lăsate de izbelişte. Fondurile au fost accesate cu cofinanţări, adică împrumuturi din bancă. Crescătorii şi-au ipotecat tot ce au agonisit ei şi familiile lor. În acest moment, au fost uitaţi, lăsaţi la o parte, ceea ce va face ca aceste ferme comerciale care au început să prindă puţină consistenţă la nivelul anului 2008, 2009, să dispară anul acesta", a declarat Galea.
Potrivit sursei citate, mitingul se va anula doar dacă Guvernul va accepta, până în 9 iunie, revendicările fermierilor.
"Dacă nu vor fi soluţionate, pe 9 şi 10 iunie vom picheta Guvernul, Ministerul de Finanţe şi vom sta în stradă şi vom încerca să negociem cu aceşti oameni, să le demonstrăm că încă mai rezistăm şi, dacă nu vor face nimic, vor ajunge să guverneze doar pentru ei ţara asta. De la Bistriţa mergem 200-300 de persoane. Vor veni cu utilaje din zona Bucureştiului, fiindcă e greu să le ducem de aici. Animalele vrem să fie ultimele care vor simţi criza din România. Deocamdată o simţim noi", a spus Galea.
Tot la miting, fermierii vor cere şi demisia ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, care în opinia lor este "cel mai slab ministru cu care au dialogat vreodată".