Zeci de mii de funcţionari publici români au intrat în grevă ieri împotriva măsurilor de austeritate ale Cabinetului condus de Emil Boc, relatează presa internaţională, care notează că Guvernul român îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru programul său de reducere a salariilor şi pensiilor.
Zeci de mii de profesori, gardieni din închisori, angajaţi municipali şi infirmiere erau în grevă ieri în România, pentru a protesta faţă de planul de austeritate al Guvernului, ce prevede reducerea cu 25 la sută a salariilor angajaţilor din sectorul public şi cu 15 la sută a pensiilor şi indemnizaţiilor de şomaj, scrie Agenţia France Presse. Profesorii, ca şi o parte a angajaţilor din administraţiile centrale şi locale se află în grevă pe termen nelimitat. Această grevă intervine în contextul în care Guvernul de centru-dreapta al premierului Emil Boc urmează să îşi asume răspunderea în Parlament în legătură cu programul de măsuri de austeritate ce va fi pus în aplicare din iunie şi până la sfârşitul anului 2010.
Zeci de mii de funcţionari publici au intrat în grevă, pentru a protesta faţă de decizia Guvernului de a reduce cu un sfert salariile, în scopul diminuării deficitului bugetar, relatează şi Associated Press, care subliniază însă că au intrat efectiv în grevă mult mai puţini angajaţi decât cei 700.000 pe care îi estimaseră sindicatele.
Site-ul novinite.com preciza că sute de mii de salariaţi din sectorul public din România erau aşteptaţi să intre în grevă ieri. Sursa îl citează pe liderul sindical al Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care susţine că aproximativ 700.000 de medici şi angajaţi din domeniul medical, profesori şi alţi salariaţi din sectorul public urmează să ia parte la grevă. Potrivit sindicatelor, o parte a angajaţilor din serviciile de transport subteran şi de suprafaţă vor organiza o grevă marţi, într-un gest de "solidaritate". Pensionarii intenţionează de asemenea să protesteze faţă de reducerea preconizată a pensiilor.
Agenţia germană DPA menţionează că măsurile luate de Guvernul român sunt destinate menţinerii deficitului sub pragul de 6,8 la sută, aşa cum a stipulat Fondul Monetar Internaţional, care a acordat ţării un împrumut de 20 de miliarde de euro. Potrivit analiştilor, Cabinetul lui Emil Boc ar urma să se menţină la putere după votul în Parlament privind măsurile de austeritate propuse de Executiv, notează DPA.