Astăzi este cea mai grea probă a bacalaureatului, la proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină urmând să se prezinte toţi cei peste 200.000 de candidaţi, de aceea miza pentru ca greva din învăţământ să fie în această zi a fost foarte mare.
"Mâine (astăzi - n.r.) este cea mai grea zi a bacalaureatului oral, respectiv proba de competenţe lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, la care participă toţi candidaţii. Este o premieră în sistemul educaţional din România, întrucât proba de astăzi are două etape, prima constând dintr-o audiţie a unui text şi explicarea lui şi o probă scrisă, care vizează înţelegerea unui text scris. La proba de astăzi vor fi prezenţi toţi cei peste 200.000 de candidaţi", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
În aceste condiţii, Daniel Funeriu s-a asigurat, cel puţin la nivel declarativ, că inspectorii generali au organizat testul, astfel încât profesorii care în octombrie au cerut să participe la bacalaureat, dar care s-au răzgândit din cauza grevei, să poată fi înlocuiţi.
De marţi, bacalaureatul se va desfăşura normal, conform vechii proceduri de susţinere a probei orale.
Cu privire la desfăşurarea orelor în şcoli, aceasta este o problemă locală, astfel încât profesorii care sunt în grevă aveau obligaţia să le comunice elevilor să nu vină la cursuri sau să ceară altor colegi să îi înlocuiască.
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, a anunţat duminică, după videoconferinţa cu inspectorii şcolari judeţeni, că potrivit raportărilor de la inspectoratele şcolare județene, proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, care începe astăzi, 31 mai, se va desfăşura în condiţii normale.
"Mesajul principal este că bacalaureatul se va desfăşura în condiţii normale în cele 1.419 centre de examen desemnate. Se va respecta graficul iniţial, procedurile de transmitere a subiectelor sunt puse la punct şi verificate, iar Ministerul Educaţiei va monitoriza în permanenţă situaţia pe întreaga desfăşurare a acestei probe. Doresc încă o dată să le mulţumesc profesorilor pentru că, în aceste condiţii dificile pe care le traversăm, au pus mai presus interesul elevilor", a declarat ministrul Daniel Petru Funeriu.
Ministrul Educaţiei a reiterat faptul că MECTS nu a exercitat presiuni asupra cadrelor didactice pentru a participa la examenul de bacalaureat.
"Vreau să vă spun, cu toată responsabilitatea: am respectat procedurile legale. Cadrele didactice care şi-au manifestat dorinţa de a nu mai participa la examen au fost înlocuite, conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat. Totul s-a făcut legal. Repet: nu au fost presiuni din partea ministerului, totul s-a făcut cu maximă transparenţă, potrivit legii. De asemenea, avem soluții legale pentru rezolvarea cazurilor speciale dacă acestea apar”, a mai spus ministrul Daniel Petru Funeriu.
Potrivit Ministerului Educaţiei, din cele aproape 3.000 de cadre didactice implicate în examenul de bacalaureat, 10 la sută au anunţat că participă la grevă, acestea fiind înlocuite.
Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională este ultima din cadrul probelor orale ale examenului de bacalaureat şi se desfăşoară în intervalul 31 mai - 4 iunie.
Această evaluarea presupune trei tipuri de teste, după cum urmează: test scris, cu durata de 90 minute, test oral, cu durata de 10-15 minute şi test de înţelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute.
Premierul Emil Boc a lansat, duminică, un apel către profesori să nu declanşeze o grevă care să-i împiedice pe elevi şi studenţi să îşi finalizeze studiile, adăugând că "nu e momentul" ca situaţia financiară a cadrelor didactice să fie agravată în condiţiile în care zilele de grevă nu sunt plătite.
Inspectorul general şcolar al Capitalei, Cristian Alexandrescu, a anunţat că şi în Capitală problemele au fost rezolvate, astfel că examenul de bacalaureat care începe astăzi se va desfăşura în condiţii normale în toate cele 111 centre.
Sindicaliştii din educaţie intră în grevă generală din 31 mai, zi în care are loc proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat.