Tinerii trimişi la studii în străinătate şi care nu sunt angajaţi în instituţiile publice ar putea reprezenta interesele României în cadrul instituţiilor europene printr-o derogare la contractele semnate, propunerea fiind făcută la Bruxelles de europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan.
Europarlamentarul susţine că acest lucru se poate realiza, în contextul în care România are nevoie de personal calificat la nivel european, printr-o simplă adăugare la contractele semnate între stat şi respectivii bursieri a unor anexe prin care să li se permită acestora din urmă să se angajeze în cadrul administraţiilor de la nivel european.
"Este foarte bine cunoscut faptul că sistemul clientelar promovat de PDL elimină orice concurenţă loială, bazată pe criterii precum profesionalismul şi cunoştinţele acumulate în şcoală, pe nişte posturi de conducere în instituţiile publice româneşti. Tocmai de aceea, propunerea mea este ca acestor bursieri să le fie permis să reprezinte interesele României în instituţiile europene. Dacă Guvernul României nu are nevoie de cunoştinţele acestor tineri la nivel intern, garantez că ţara are nevoie să fie reprezentată de profesionişti la nivel european", susţine Cătălin Ivan.
În acelaşi timp, europarlamentarul recomandă parlamentarilor responsabili din România să modifice Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici şi Legea nr. 157/14.05.2004 privind instituirea Bursei Speciale "Guvernul României" pentru formarea managerilor din sectorul public, astfel încât actualilor şi viitorilor beneficiari ai acestor burse să le fie permis să aplice şi la poziţii de management şi de experţi în spaţiul european, în cadrul cărora să reprezinte interesele statului român.