Statul român a fost obligat, joi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să-i plătească despăgubiri de 8.000 de euro lui Stelian Ogică, acesta din urmă plângându-se de condiţiile sale de detenţie şi de faptul că a fost închis pe nedrept.
Stelian Ogică (42 de ani) a arătat instanţei europene că, în ianuarie 2001, a fost acuzat de tentativă la escrocherie şi a fost arestat preventiv.
El a stat în arest preventiv din 31 ianuarie 2001 până în anul 2003, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti, la Direcţia Cercetări Penale din Capitală şi în Penitenciarul Jilava.
Bărbatul a invocat, referindu-se la perioada respectivă, articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, privind tratamente inumane sau degradante în timpul încarcerării. Acesta a arătat că a fost închis alături de deţinuţi periculoşi, într-o celulă lipsită de minime condiţii de trai (igienă, încălzire, etc.) şi că a fost agresat de paznicii închisorii.
Ogică a mai invocat şi articolul 5, alineatul 1, din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, privind dreptul la libertate şi la siguranţă. El a arătat că a fost închis până la 2 februarie 2003, la două zile după pronunţarea deciziei de eliberare, fără baze legale din partea autorităţilor.
Judecătorii CEDO au condamnat Guvernul român la plata unor despăgubiri de 8.000 de euro în favoarea lui Stelian Ogică.
Stelian Ogică a pretins, în 2001, că este câştigatorul concursului Loto "6 din 49" şi a încercat să intre în posesia premiului de un milion de dolari, înscenându-şi un jaf. Loteria Naţională validase, deja, drept cîştigător biletul prezentat de un subofiţer SPP.
Anchetatorii au stabilit că nu Stelian Ogică este posesorul biletului cu numerele cîştigătoare. El declarase că a fost bătut, în scara blocului în care locuieşte, de două persoane necunoscute, un bărbat şi o femeie, care i-au furat mai multe bilete pentru jocul de loterie "6 din 49", printre care şi cel cu numerele câştigătoare la marele premiu, constând în un milion de dolari şi un apartament de trei camere.
Ulterior, el i-a "ajutat" pe poliţişti să întocmească portretele-robot ale presupuşilor agresori şi a acceptat să treacă testul cu detectorul de minciuni (poligraf).
Stelian Ogică a fost judecat pentru fals în declaraţii, mărturie mincinoasă şi tentativă la înşelăciune.
La cîteva zile după ce Ogică a reclamat furtul, adevăratul cîştigător, Constantin Murariu, subofiţer al Serviciul de Protecţie şi pază (SPP), s-a prezentat la Loteria Naţională declarând că el este cel care are biletul cu numerele câştigătoare.
Stelian Ogică a fost condamnat la închisoare pentru înşelăciune şi a părăsit Penitenciarul Jilava în februarie 2003, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti.