Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, marţi, după discuţia cu sindicaliştii din învăţământ, că examenul de bacalaureat şi anul şcolar se vor încheia în condiţii optime, chiar dacă situaţia actuală este una "dificilă".
"Prioritatea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) este organizarea examenului de bacalaureat. Ministerul Educaţiei va lua toate măsurile care se impun pentru ca examenul de bacalaureat şi anul şcolar să se încheie în condiţii optime. Joi vom anunţa toate măsurile pe care le vom lua în acest sens", a spus ministrul Educaţiei.
Anterior, liderii sindicali au anunţat că îşi menţin decizia de a organiza greva generală din 31 mai şi că pun sub semnul întrebării desfăşurarea examenului de bacalaureat.
"Greva din 31 mai va avea loc. Este decizia tuturor confederaţiilor sindicale. Guvernul a propus măsuri inacceptabile pentru Educaţie, în contextul în care ar fi existat alte soluţii, respectiv analiza în totalitate a sectorului bugetar, din ultimii cinci ani, mai ales în privinţa angajărilor. Învăţământul este la limita supravieţuirii", a declarat Simion Hăncescu, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, după întâlnirea cu ministrul Funeriu.
La rândul lui, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a spus că, din 2004 şi până în 2010, numărul bugetarilor a crescut cu peste 300.000, dar acest lucru nu s-a întâmplat în învăţământ, unde într-un singur an au fost reduse 32.000 de posturi, respectiv 10 la sută din totalul celor existente.
"Situaţia este dificilă în acest moment în învăţământ, iar ministrul Educaţiei ne-a cerut tot timpul să ne gândim la copii şi să renunţăm la blocarea examenului de bacalaureat", a arătat Marius Nistor.
Acesta a precizat că ministrul se află într-o situaţie delicată, aceea în care trebuie să reducă salariile, dar şi în situaţia în care cere ca bacalaureatul şi anul şcolar să se încheie în condiţii bune.
"Noi nu putem garanta acest lucru. Nu ni s-a făcut nicio ofertă. I-am cerut să aibă o atitudine tranşantă şi să nu accepte diminuările salariale şi nici un sacrificiu în sistemul de educaţie. I-am propus să ia măsuri de restructurare în unităţile unde s-au făcut încadrări masive", a adăugat Nistor.
La rândul lui, liderul Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, a susţinut că şi cadrele didactice din învăţământul superior vor participa la grevă şi nu vor lua parte în comisiile de bacalaureat. Cea mai grea situaţie din învăţământul superior o au cadrele debutante - preparatori, asistenţi - aceştia având cele mai mici salarii.
"Ministrul Educaţiei ne-a spus că ştie acest lucru, dar că România atât îşi poate permite în acest moment", a precizat Hadăr.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, i-a invitat, marţi, la ora 17.00, la negocieri pe liderii federaţiilor sindicale din învăţământ, pentru a discuta despre măsurile pentru evitarea blocării anului şcolar şi a grevei generale din 31 mai anunţate de sindicalişti.
(26 mai 2010, 19:38:09
Articol unic: Se reduce cu 25% saracia prin reducerea 100% a guvernului actual
Programul "Ultima Spaga" este o manifestare a cetatenilor liberi prin care isi exprima dezaprobarea fata de incompetenta, coruptia si cinismul guvernului Boc-Udrea condus de premierul Traian Basescu. Prin aceasta actiune le oferim guvernantilor ultima spaga si ii poftim sa ne paraseasca.
AJUNGE!
Ii invitam pe toti cetatenii liberi ai tarii acesteia ca VINERI 28 MAI 2010 ora 18.00 sa depuna o moneda de 10 bani pe trotuarul din fata cladirii Guvernului Romaniei si a Prefecturilor judetene. Haideti sa le dam ultima spaga si apoi sa ne lase in pace!
NE-AM SATURAT:
- sa suferim noi ca sa prospere ei;
- sa fim intaratati unii impotriva celorlalti, cultivandu-ne ura, intr-o tara cu o religie a iubirii;
- sa inchidem ochii la incompetenta, coruptie si dezgustul guvernului fata de propriul popor;
- sa ne vedem parintii, bunicii si prietenii