Preşedintele alianţei Sed Lex Vasile Marica a declarat, ieri, că greva generală din administraţie ar putea avea loc în ziua asumării răspunderii sau în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură în Parlament, putând astfel fi decalată faţă de ziua de 31 mai în care toţi bugetarii ameninţă cu greva.
Vasile Marica a precizat că, dacă greva din administraţie va avea loc în ziua moţiunii sau în ziua asumării răspunderii pentru măsurile impuse de acordul cu FMI aceasta ar însemna un semnal foarte clar pentru guvernanţi.
"E posibil ca asumarea să aibă loc luni, pe 31 mai, şi atunci greva va fi în ziua anunţată sau e posibil să aibă loc vineri şi atunci o să o decalăm cu trei zile. Sindicaliştii din administraţie nu fac grevă pe termen nelimitat, ci doar se solidarizează cu profesorii o zi", a precizat Marica.
Sindicatele au anunţat ca vor face grevă generală în 31 mai, sindicaliştii din învăţământ afirmând că, în cazul lor, această dată va marca debutul grevei pe termen nelimitat.
Liderul PSD Victor Ponta a declarat, vineri, după întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor, că social-democraţii şi reprezentanţii sindicali au stabilit o coordonare a calendarului parlamentar cu cel al protestelor şi acţiunilor de stradă.
"Ne-am însuşit din punct de vedere parlamentar toate criticile pe care sindicatele le-au făcut faţă de propunerile preşedintelui Traian Băsescu şi ale Guvernului, şi anume tăierea salariilor cu 25%, a pensiilor cu 15%, a ajutoarelor de şomaj cu 15% şi celelalte. Suntem de acord să susţinem din punct de vedere politic şi parlamentar aceste revendicări ale sindicatelor pe care le considerăm îndreptăţite şi corecte", a anunţat Victor Ponta.
El a mai spus că, în momentul în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege care include aceste măsuri, PSD va depune o moţiune de cenzură care va conţine revendicările sindicatelor, alături de alte puncte specifice unui partid social-democrat.
Băsescu se întâlneşte, astăzi, cu grupurile parlamentare care susţin Guvernul
Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte, astăzi, cu grupurile parlamentare care susţin Guvernul, pentru discuţii privind măsurile impuse de acordul cu FMI, UDMR anunţându-şi decizia de a susţine protejarea pensiilor mici, iar UNPR pronunţându-se pentru menţinerea pensiei minim garantate.
Preşedintele Traian Băsescu va avea astăzi, la Palatul Parlamentului întâlniri succesive cu grupurile parlamentare din arcul guvernamental, prima discuţie fiind la ora 12.00 între şeful statului şi parlamentarii PDL, a declarat pentru MEDIAFAX preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
Ea a precizat că grupurile reunite ale PDL vor avea o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu "pe marginea scrisorii cu FMI şi a măsurilor pe care Guvernul şi le va asuma”.
Potrivit Robertei Anastase, şeful statului se va întâlni la Parlament cu grupurile parlamentare ale PDL la ora 12.00, cu parlamentarii UDMR la ora 14.00, cu grupul parlamentar al UNPR la ora 15.00 şi cu grupul minorităţilor naţionale la ora 20.00.
Aceste discuţii au fost stabilite după întâlnirea, de la Cotroceni, de săptămâna trecută şi vor avea loc la solicitarea grupurilor parlamentare din arcul guvernamental, a precizat preşedinta Camerei Deputaţilor.
Ea a arătat că, după aceste discuţii, Guvernul urmează să adopte, cel mai probabil în şedinţa de miercuri, scrisoarea de intenţie cu FMI, măsurile pe care le va lua şi să urmeze procedura de asumare a răspunderii pe aceste măsuri.
Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a decalarat, ieri, că la întâlnirea programată cu preşedintele Traian Băsescu, la Parlament, înainte de trimiterea scrisorii către FMI, grupul reprezentanţilor Uniunii va insista pe importanţa protejării celor care au pensii mici.
"Cel mai important este că noi vrem să îi protejăm pe cei cu pensiile mici. Acesta este punctul cel mai sensibil pe care vrem să îl abordăm, vrem să discutăm acest lucru cu preşedintele", a declarat Marko Bela.
El a precizat că întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu este programată la ora 14.00, la Parlament, iar la aceasta vor lua parte toţi parlamentarii Uniunii.
"Intâlnirea este programată cu toţi senatorii şi deputaţii UDMR, de la ora 14.00, la Parlament. Preşedintele se va întâlni nu cu o delegaţie, ci cu toţi reprezentanţii UDMR în Parlament", a afirmat Marko.
UNPR va susţine, la discuţiile cu preşedintele Băsescu, menţinerea actualei valori a pensiei minim garantate, de 350 lei. Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a precizat pentru MEDIAFAX că independenţii vor insista, pe de altă parte, ca reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a pensiilor să fie măsuri cu caracter temporar.
Diaconescu a menţionat că UNPR va solicita guvernului ca asumarea răspunderii pe pachetul de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare să fie însoţită de un plan de acţiuni concrete care să stimuleze creşterea veniturilor bugetare, în special reconsiderarea dimensiunilor structurilor administraţiei locale şi centrale.
"În opinia noastră, acordul cu Fondul Monetar Internaţional este absolut necesar, el referindu-se strict la deficitul bugetar, care riscă, altfel, să iasă de sub control. Măsurile anticriză adiacente sunt necesare şi ele şi suntem dispuşi să contribuim cu propriile noastre propuneri în acest sens", a mai afirmat el.
Parlamentarii minorităţilor naţionale se vor întâlni, astăzi, la ora 20.00, cu preşedintele Traian Băsescu şi vor susţine două propuneri economice referitoare la TVA, a declarat, ieri pentru MEDIAFAX, liderul grupului Varujan Pambuccian.
"Toată lumea discută de o lună chestiuni privind reducerea cheltuielilor. Orice variantă nedublată de măsuri de creştere economică ne duce la imposibilitatea de plăţi. Este momentul să discutăm cum facem să evităm dezastrul. Noi vom avea două propuneri, ca plata TVA să se facă în momentul încasării şi nu al facturării, iar a doua propunere este 25% TVA şi cotă unică 4%", a explicat Pambuccian.
Potrivit lui Varujan Pambuccian, parlamentarii minorităţilor naţionale nu vor accepta niciodată o creştere a fiscalităţii.
Guvernul ar urma să aprobe miercuri scrisoarea de intenţie către FMI. Premierul Emil Boc a anunţat că măsurile impuse de acordul de împrumut cu FMI ar putea fi adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului.