Guvernul a decis amânarea pentru intervalul 2012-2014 a drepturilor salariale câştigate în instanţă de către bugetari, totalizând peste două miliarde lei, pentru a limita deficitul bugetar în 2010 şi în anul următor, în condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu a avizat amânarea.
Modificarea în efectuarea plăţilor a fost decisă prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului.
"Actul normativ stabileşte că plata sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar devenite executorii până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se realizează astfel: în anul 2012 se plăteşte 34% din valoarea titlurilor executorii, în anul 2013 se plăteşte 33% din valoarea titlului executoriu, iar în 2014 se plăteşte iarăşi 33% din valoarea titlului executoriu. Prin această decizie, Guvernul a amânat practic plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi salariale stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.
Ea a arătat că decizia Guvernului privind eşalonarea plăţii acestor drepturi salariale câştigate în instanţă are scopul menţinerii echilibrelor bugetare şi implicit respectarea angajamentelor interne şi internaţionale asumate de Executiv.
Actul normativ stabileşte că primele plăţi pentru drepturile salariale câştigate în instanţă, care totalizează peste 2 miliarde lei, şi drepturile care vor fi obţinute până la finele acestui an vor fi amânate pentru anul 2012, când se va achita 34% din suma indexată cu rata inflaţiei.
"În condiţiile în care cuantumul acestor sume este de peste 2.163 milioane lei, reprezentând 0,4% din PIB, este absolut necesară identificarea unei modalităţi de executare care să permită respectarea ţintei de deficit bugetar stabilită pentru acest an", se arată în document.
Iniţial, Guvernul a decis să plătească toate drepturile câştigate până la finele anului trecut în trei tranşe, respectiv 34% în 2010, 33% în 2011 şi 33% în 2012. Un tratament similar era aplicabil şi drepturilor slariale care sunt obţinute prin decizii definitive şi irevocabile în 2010, respectiv plata unei prime tranşe de 34% în 2011, şi câte 33% în 2012 şi 2013.
Noul act normativ amână practic cu doi ani primele plăţi deja eşalonate pentru sumele obţinute până la finele anului trecut şi cu un an termenele de rambursare pentru datoriile reieşite din decizii de executare emise în 2010. Calendarul propus va fi aplicabil echidistant tuturor drepturilor salariale câştigate până la finele acestui an, respectiv 34% din sume în 2012, 33% în 2013 şi 33% în 2014.
Consiliul Superior al Magistraturii a avizat însă negativ această ordonanţă, apreciind că adoptarea unor acte normative succesive prin care este eşalonată plata constituie o încălcare a dreptului de acces la justiţie.