Măsurile anunţate privind scăderea drastică a salariilor şi pensiilor au generat, ieri, cel mai mare protest din ultimii 19 ani, mai amplu decât atunci când revendicările vizau majorarea veniturilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, principalele solicitări ale sindicaliştilor de 20 de ani.
Chiar dacă numărul de 30.000 de protestatari avansat de Jandarmerie şi cel de peste 50.000 avansat de organizatori diferă foarte mult, cert este că, după mulţi ani, oamenii au ieşit suficient de mulţi în stradă încât au umplut Piaţa Victoriei şi străzi din apropiere.
Sindicaliştii s-au adunat ieri în număr mare, fiind mai paşnici decât pensionarii adunaţi în urmă cu o săptămână Cotroceni, însă au promis că vor reveni şi mai mulţi şi nu vor mai părăsi Piaţa Victoriei până când tot Guvernul nu va demisiona. Organizatorii au făcut apel la calm ieri şi au fost ascultaţi, dar sunt promisiuni că, dacă guvernanţii continuă pe acest drum, calmul va dispărea.
Liderii sindicali au anunţat că România va intra în grevă generală din ultima zi a lunii mai, pe termen nelimitat, astfel încât vor fi oprite toate activităţile din sistemul public, instituţii precum şcoli, spitale, primării vor fi închise.
În plus, sindicaliştii ameninţă cu noi proteste de amploare în stradă odată cu declanşarea grevei generale.
Disperarea oamenilor i-a determinat pe liderii marilor confederaţii sindicale să se unească, să fie solidari într-un protest comun, fiind printre puţinele acţiuni în care sunt implicaţi oameni din toate domeniile de activitate de la toate cele cinci confederaţii, la care s-au adăugat studenţi şi pensionari.
Protestatarii le-au oferit guvernanţilor măsuri alternative la tăierea pensiilor şi a salariilor, cerându-i preşedintelui Traian Băsescu să solicite un sacrificiu în primul rând de la guvernanţi, de la patroni, iar dacă nu vor să îl ofere, să demită actualul Guvern.
Toţi cei din Piaţă au cerut să le fie respectate drepturile câştigate în cei 20 de ani de democraţie, să le fie respectat dreptul la muncă decentă, la salarii decente, la învăţământ competent, la un sistem de sănătate calitativ.
Prin vocea liderilor lor, sindicatele le-au reamintit guvernanţilor că, atunci când cetăţenii mor de foame, sunt îndreptăţiţi să-şi "mănânce" conducătorii, care, dacă nu sunt în stare să conducă, să plece. "Jos Guvernul", "Jos Băsescu" şi "Demisia" au fost sloganurile acestui protest. În acelaşi timp liderii sindicaliştilor au făcut apel la unitate şi solidaritate, pentru ca protestul de ieri să aibă finalitatea pe care ei o doresc, renunţarea la măsurile de austeritate pentru cei cu venituri mici.