miercuri, 19 mai 2010 - Anul XV, nr. 115 (4406)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS cumpără un milion de doze de vaccin BCG prin UNICEF

Ministerul Sănătăţii cumpără prin UNICEF un milion de doze de vaccin BCG împotriva tuberculozei, în valoare de peste 80.000 de dolari, în vederea asigurării imunizării specifice a copiilor în anul 2010, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.

Costurile determinate de achiziţionarea vaccinului împotriva tuberculozei, în valoare totală de 81.732,50 dolari (259.877 lei) , se achită în lei, la cursul de schimb din ziua efectuării plăţii, din fondurile alocate Ministerului Sănătăţii pentru programului naţional de imunizare.

În aceste costuri sunt incluse atât valoarea totală a celor un milion de doze de vaccin BCG, cât şi cheltuielile determinate de transport, manipulare, asigurare şi alte cheltuieli neprevăzute, potrivit proiectului Ministerului Sănătăţii supus dezbaterii publice pe site-ul instituţiei.

Guvernul abilitează Ministerul Sănătăţii să efectueze plata în avans a 30 la sută din valoarea totală a achiziţiei către UNICEF, diferenţa urmând să fie achitată după recepţionarea cantităţii totale de vaccin BCG.

În cazul în care Guvernul va aproba actul normativ în prima şedinţă, primele doze de vaccin BCG ar putea ajunge în România într-o lună.

În 2009, Institutul Cantacuzino a livrat Ministerului Sănătăţii cantităţile de vaccin BCG necesare, însă datorită lucrărilor de retehnologizare la linia de producţie şi înfiolare instituţia a încetat procesul de producţie din al doilea trimestru al anului trecut, asigurându-se astfel cantităţile necesare doar până la sfârşitul lunii ianuarie 2010.

Ministerul Sănătăţii precizează că importarea celor un milion de doze de vaccin BCG a fost necesară întrucât Institutul Cantacuzino nu mai poate produce în 2010 acest medicament, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras dreptul de fabricaţie din cauza mai multor deficienţe la linia de producţie.

Stocurile de vaccinuri de la nivelul Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti au fost epuizate încă din luna februarie 2010, determinând riscul de declanşare a unor cazuri de îmbolnăvire în rândul copiilor nevaccinaţi, au precizat iniţiatorii proiectului de act normativ.

Aceştia au mai spus că, în 19 aprilie 2010, Comitetul Naţional de Vaccinologie al Ministerului Sănătăţii a recomandat menţinerea vaccinării BCG obligatorii la toţi nou-născuţii, precum şi imunizarea cât mai rapidă a bebeluşilor care s-au născut după luna februarie.

"Prin achiziţionarea cantităţii de un milion de doze de vaccin BCG, Ministerul Sănătăţii va putea asigura recuperarea la vaccinare a tuturor copiilor născuţi în perioada februarie - mai 2010, precum şi imunizarea tuturor nou-născuţilor din următoarele nouă luni, cu respectarea Programului naţional de imunizări", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a retras, în 8 februarie, Institutului Cantacuzino autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât i-a expirat standardul de bune practici de fabricaţie.

După această decizie, Institutul Cantacuzino s-a angajat ca, până în 15 aprilie, să finalizeze o serie lucrări, dar şi de reverificări ale parametrilor de lucru la liniile de producţie a vaccinurilor BCG şi pandemic.

Guvernul a alocat, la începutul lunii martie, Institutului Cantacuzino fonduri totale de un milion lei pentru finalizarea lucrărilor şi reverificarea parametrilor de lucru, care să permită instituţiei ca, până la 15 aprilie, să obţină avizele necesare pentru continuarea activităţii, inclusiv pentru producerea vaccinurilor.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, l-a demis pe directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino, Radu Iordăchel, pentru că planul de măsuri corective şi de remediere a deficienţelor la liniile de producţie ale institutului pe care şi l-a asumat nu a fost îndeplinit, numindu-l în locul lui pe medicul primar microbiolog Gabriel Ionescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS cumpără un milion de doze de vaccin BCG prin UNICEF.
 Vizualizări articol: 359 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS cumpără un milion de doze de vaccin BCG prin UNICEF0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei