Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea reveni la o sumă fixă, renunţându-se astfel la 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse din rândul participanţilor la discuţiile de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit surselor citate, preşedintele Traian Băsescu ar fi sugerat, în întâlnirea cu liderii confederaţiilor sindicale, că indemnizaţie pentru creşterea copilului ar putea fi stabilită la o anumită sumă fixă şi să nu mai reprezinte 85 la sută din venituri.
Măsura ar fi luată în considerare de autorităţi pentru că s-ar fi ajuns la concluzia că banii plătiţi în prezent pentru indemnizaţia de creştere a copilului ar reprezenta o sumă prea mare, în condiţiile în care în perioada următoare ar trebui făcute reducere la cheltuielile bugetare.
Potrivit Legii 257 din 31 octombrie 2008, începând din 1 ianuarie 2009, persoanele care în ultimul an anterior naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85 la sută din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei.
Potrivit datelor înregistrate de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, în luna martie, la nivelul întregii ţări erau 193.004 de persoane care beneficiau de indemnizaţia pentru creşterea copilului, plăţile efectuate totalizând 189.883.868 de lei.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după discuţiile cu liderii confederaţiilor sindicale, că ajutorul pentru persoane cu handicap şi indemnizaţia pentru copii "nu vor fi atinse", toate celelalte subvenţii fiind un subiect de "analiză, reducere sau anulare".
"Trebuie să ne obişnuim să trăim cu cât producem şi să nu trăim cu falsuri", a spus Băsescu.
Guvernul analizează posibilitatea ca mai multe indemnizaţii sociale, printre care alocaţiile pentru copii şi cele pentru persoanele cu handicap, să fie impozitate cu 15%, pentru reducerea cheltuielilor bugetare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
"Este analizată în prezent şi această variantă, ca mai multe indemnizaţii sociale, precum alocaţiile pentru copii şi cele pentru persoanele cu handicap, să fie impozitate cu 15%", au arătat sursele citate.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, duminică, după întâlnirea conducerii Senatului cu FMI, că singurul loc unde se va face o "reorganizare" va fi în zona beneficiilor sociale, adică a alocaţiilor pentru copii şi a ajutoarelor de şomaj, el precizând că se aşteaptă de la Guvern clarificări.
"Singurul loc unde se va face reorganizare priveşte zona de beneficii sociale, unde se va încerca să se păstreze serviciile sociale care sunt ceva mai eficiente şi să reducă mai mult de la cele care sunt mai puţin eficiente", a spus Geoană.
Întrebat la ce beneficii sociale s-a referit, preşedintele Senatului a spus: "Va trebui să aşteptăm clarificări din partea Guvernului. Alocaţiile pentru copii, ajutoare de şomaj, acest gen de drepturi sociale".
(11 mai 2010, 13:25:00