Guvernul se angajează, conform scrisorii obţinute de MEDIAFAX şi pe care urmează să o trimită conducerii FMI pentru eliberarea unei noi tranşe de împrumut, să introducă un impozit pe cifra de afaceri planificată pentru distribuitorii de medicamente.
Scrisoarea de intenţie pe care Guvernul o va trimite directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, pentru aprobarea eliberării următoarei tranşe din împrumutul contractat, anticipează o creştere economică zero sau chiar negativă şi un deficit fiscal de 9% din PIB, în cadrul scenariului de bază.
Pentru reducerea deficitului fiscal la 6,8% din PIB, Guvernul se angajează să implementeze până la 1 iunie o reducere de 25% a salariilor, sporurilor şi altor plăţi de natură salarială pentru toţi bugetarii, să reducă pensiile cu 15%, să reducă transferurile către autorităţile locale (0,3% din PIB), să reducă subvenţiile pentru încălzire (0,03% din PIB).
Guvernul vorbeşte, de asemenea, de îngheţarea temporară a pensionării anticipate.
În scrisoarea de intenţie Guvernul propune, pentru sporirea veniturilor bugetare, lărgirea bazei de impunere pentru impozitul pe venit şi a bazei de contribuţii sociale şi de introducerea unui impozit pe cifra de afaceri pentru distribuitorii de medicamente.
"Dacă aceste acţiuni se dovedesc insuficiente pentru a atinge ţinta de deficit pentru acest an, vom lua măsuri suplimentare, inclusiv măsuri de majorare a impozitelor şi taxelor, în funcţie de necesităţi", precizează Guvernul în scrisoarea de intenţie către FMI.
Oficialii de la Bucureşti recunosc că stocul arieratelor de plăţi interne a crescut de la ultima evaluare.
Guvernul se angajează să amendeze Codul Fiscal, în sensul revizuirii definiţiilor veniturilor, pentru a putea impune venituri provenite din orice surse ne-exceptate prin lege.