Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că dacă salariile şi pensiile nu sunt reduse, România va fi nevoită să angajeze un nou credit extern, ceea ce ar însemna "amanetarea" viitorului ţării şi a milioane de români.
Preşedintele a subliniat că unul dintre obiectivele programului convenit de guvern cu FMI este reducerea obligaţiilor de plată ale bugetului de stat, precizând că, în urma datoriilor contractate de România de la bugetul de stat, trebuie să fie plătite 10,007 miliarde de euro şi că numai în 2010, urmare a creditelor angajate în anii anteriori, trebuie plătite dobânzi de peste 1,8 miliarde de euro.
"De aceea trebuie să adoptăm politica de reducere a îndatorărilor...Dacă nu reducem salariile şi pensiile, în 2011 ar fi trebuit să angajăm un nou credit. Am fi amanetat viitorul ţării, a milioane de români", a spus Băsescu, adăugând că este esenţial ca următoarele şase luni să fie o perioadă "de realism" din partea sindicatelor şi partidelor.
În ce priveşte obiectivele programului convenit de guvern cu FMI , Băsescu a spus că ele vizează reducerea cheltuielilor din bugetul de stat, categorie unde fondul de salarii reprezintă 27 la sută şi reducerea cheltuielilor sociale, care reprezintă împreună cu fondul de pensii 35 la sută din bugetul de stat.
Preşedintele a mai spus că ar fi nedrept dacă cineva ar acuza FMI de existenţa acestui program, programul aparţinând guvernului. "Dacă populaţia va fi nemulţumită şi programul un eşec, nu FMI va fi responsabil, ci instituţiile, începând cu preşedintele şi, în primul rând guvernul", a mai declarat preşedintele.
Băsescu a precizat că, încă de la începutul discuţiilor cu FMI, guvernul a fost pregătit cu un program alternativ, care nu implica creşterea fiscalităţii.
Ajutorul persoanelor cu handicap şi indemnizaţia pentru copii nu vor fi atinse de reduceri
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, după discuţiile cu liderii confederaţiilor sindicale, că ajutorul pentru persoane cu handicap şi indemnizaţia pentru copii "nu vor fi atinse", toate celelalte subvenţii fiind un subiect de "analiză, reducere sau anulare".
"Trebuie să ne obişnuim să trăim cu cât producem şi să nu trăim cu falsuri", a spus Băsescu.
Întrebat dacă este de acord cu propunerea sindicaliştilor ca şi patronatele să plătească preţul crizei, preşedintele Băsescu a răspuns negativ. Şeful statului a arătat că patronatele au plătit deja printr-o restructurare consistentă şi că în anul 2009 statul nu a reuşit să se restructureze din punct de vedere al cheltuielilor decât într-o măsură foarte mică.
"Nu este corect, ei au plătit deja costul. Ce cost să mai punem pe spatele societăţilor ca să creştem veniturile în bugetul de stat", a întrebat Băsescu.
Preşedintele a întrebat ce garanţii ar fi că dacă s-ar creşte taxele pe companii, dacă ar creşte TVA şi cota unică la 20% ar fi încasări mai mari în bugetul de stat.
(10 mai 2010, 11:19:23