Bugetarii care cred că prin grevă vor obţine bani suplimentari la salariu se înşală, deoarece majorări salariale nu pot rezulta decât din eficienţă şi productivitate, fundamentat pe o bază sănătoasă a economiei, a declarat, ieri, premierul Emil Boc.
"Cei care cred că prin grevă în fiecare zi se pot obţine bani suplimentari se înşală. Banii aceştia trebuie să rezulte din eficienţă, din productivitate, să existe o bază sănătoasă ca ei să aibă o acoperire reală. Dacă nu, ne minţim frumos că ne creştem salariile şi pensiile, dar a doua zi avem inflaţie şi majorări de curs euro-leu", a spus Boc.
El a arătat că deja la nivelul Guvernului au fost adoptate un prim set de standarde de cost pentru şcoli, pentru construcţia de săli de clasă şi de sport, iar în prezent se lucrează la etapa a doua a acestor standarde şi pentru alte domenii de investiţii.
Cadrele didactice afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia "Spiru Haret" şi Federaţia Educaţiei Naţionale au intrat, ieri, în grevă generală de o zi, nemulţumite de scăderea veniturilor după intrarea în vigoare a legii salarizării, de disponibilizările anunţate şi de noua Lege a educaţiei.
Sindicaliştii din învăţământ au avertizat că dacă autorităţile nu găsesc o rezolvare la problemele din educaţie, ar putea intra în grevă generală pe termen nelimitat, la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie, care va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar.
Funeriu: Respect dreptul sindicatelor de a protesta, dar puteau să-şi aleagă o altă zi
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, ieri, la Parlament, că respectă dreptul sindicatelor de a protesta, însă i-a criticat pe profesori că şi-au ales ca zi pentru grevă cea în care are loc o probă de bacalaureat, el precizând că doar 100 de centre din 800 sunt afectate de protest.
Întrebat cum comentează greva cadrelor didactice, care sunt nemulţumite de salarii şi de noua Lege a educaţiei, ministrul Daniel Funeriu a spus că există fonduri suficiente pentru plata tuturor salariilor profesorilor.
Funeriu a subliniat că Ministerul Educaţiei "respectă dreptul legal de protest al organizaţiilor sindicale", dar a apreciat că profesorii puteau alege o altă zi pentru grevă, nu cea în care este programată o probă de bacalaureat.
"Repet ce am spus de când am preluat acest minister, pentru anul 2010 Ministerul Educaţiei are toate fondurile necesare pentru a plăti toate salariile cadrelor didactice, cadrelor didactice auxiliare şi personalului nedidactic. În acelaşi timp, vreau să spun că am o situaţie parţială la ora actuală în ceea ce priveşte greva de astăzi. Desigur, este o situaţie oarecum ciudată că tocmai într-o zi în care se desfăşoară proba de competenţe informatice s-a decis această acţiune. Şi pentru că este o zi foarte importantă pentru un elev ziua în care se desfăşoară bacalaureatul, ar fi fost, din punctul nostru de vedere, poate mai potrivit să fie aleasă o altă zi", a spus Funeriu.