Spaţiul aerian românesc s-a redeschis în totalitate, luni seară, fiind operaţionale şi aeroporturile din Târgu Mureş, Bacău, Iaşi, Suceava, Constanţa şi Tulcea, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Marin Anton.
Secretarul de stat a subliniat că redeschiderea spaţiului românesc aerian este "cea mai bună veste pentru companiile aeriene".
Potrivit lui Marin Anton, compania Tarom a pierdut aproximativ trei milioane de euro în zilele în care nu a putut opera, inclusiv în ziua de luni. "Dar şi companiile private au pierdut foarte mult", a adăugat secretarul de stat.
El a explicat că oricând există riscul să revină norul de cenuşă vulcanică în spaţiul aerian românesc, dar că, din datele deţinute, sunt şase mari ca acesta să ocolească România, deoarece vulcanul nu mai erupe puternic în acest moment.
La nivel european, Anton a spus că sunt închise încă aeroporturile din Munchen, Paris, Frankfurt, precum şi cele din Danemarca.
Zborurile de încercare de luni au fost efectuate de România alături de Marea Britanie, Ffanţa, Germania, Italia şi Ucraina, a mai spus Anton.
El a adăugat că, la nivel european există situaţii în care companii private vin să ceară despăgubiri în condiţiile în care nu şi-au asumat riscul să zboare, decizia aparţinându-le, printre acestea nefiind însă Tarom.
Traficul aerian pe întreg teritoriul României a fost închis începând de sâmbătă, ora 18.00.
Aproape 100 de curse aeriene din şi spre România au fost anulate vineri, iar sâmbătă 270. Pentru duminică şi luni, două companii - Tarom şi Blue Air - au anulat 70, respectiv peste 30 de zboruri.