Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, şi preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru, au încheiat, ieri, un protocol care cuprinde, printre altele, reducerea accizei la motorina folosită în agricultură, la 21 euro/1.000 litri, până la data de 1 mai.
Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a anunţat că va organiza, la 22 aprilie, un miting şi un marş de protest în Capitală, cerând în principal reducerea accizei la motorina folosită în agricultură şi sustenabilitatea tarifelor pentru apa de irigat.
Ca urmare, Dumitru a invitat reprezentanţii LAPAR la discuţii.
Părţile au convenit, pe lângă reducerea accizei la motorină, constituirea unui grup de lucru format din reprezentanţi ai MADR şi LAPAR care să desfăşoare negocieri cu Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare pentru găsirea unor soluţii de reducere a costului irigaţiilor, se arată într-un comunicat al ministerului.
Totodată, s-a hotărât iniţierea unei măsuri legislative care să ia în considerarea stimularea asigurării producţiei agricole prin subvenţionarea primelor de asigurare. Un grup de lucru va elabora în acest sens un proiect de hotărâre de guvern.
Totodată, prin acest protocol LAPAR recunoaşte că plăţile efectuate de APIA sunt în grafic şi solicită ca acestea să fi plătite până la 30 aprilie 2010 în proporţie de 80%, conform comunicatului.
MADR îşi menţine poziţia cu privire la cultivarea de organisme modificate genetic.
"Ministerul Agriculturii a adoptat o poziţie prudentă, corelată cu evaluarea ştiinţifică a EFSA, care susţine cultivarea acestora dacă există un interes economic pentru România. MADR face demersuri în acest sens, ca toate ministerele implicate în această evaluare să susţină o poziţie comună la nivelul Guvernului", se mai arată în comunicat.
La 9 aprilie, când a decis declanşarea protestelor, LAPAR anunţa că întârzierea nejustificată a HG privind reducerea accizei la motorină până la nivelul de 21 de euro/tonă conduce la blocarea activităţii agricole, cu serioase repercusiuni asupra producţiei din acest an şi implicit a rezultatelor economice ale companiilor care activează în agricultură.