Guvernul vrea să limiteze la 10.000 de euro cuantumul despăgubirilor morale pentru fiecare fost deţinut politic din perioada comunistă prin modificarea Legii 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
"Există un proiect de ordonanţă de urgenţă care va stabili nişte limite privind despăgubirile care pot fi obţinute în instanţă de foştii deţinuţi politici. Suma de 10.000 de euro este rezonabilă şi, probabil, nu e departe de practica instanţelor", au afirmat sursele citate.
Iniţiativa legislativă apare la mai puţin de o lună de când fostul lider ţărănist Ion Diaconescu, nepotul lui Ion Mihalache, a anunţat că a dat în judecată statul român, în baza Legii 221/2009, şi cere să fie despăgubit cu 18 milioane de euro pentru condamnările şi suferinţele din timpul regimului comunist.
Aceasta sumă reprezintă cea mai mare despăgubire morală solicitată în instanţele româneşti de un fost deţinut politic din timpul regimul comunist.
Legea 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 a fost aprobată la jumătatea anului trecut, iar foştii deţinuţi politici pot depune solicitări de despăgubire într-o perioadă de trei ani.
Ion Diaconescu a solicitat instanţei să constate caracterul politic al condamnării suferite în baza sentinţei Tribunalului Militar Bucureşti din 28 februarie 1948, când fostul preşedinte al PNŢCD a primit o pedeapsă de 15 ani de muncă silnică, 5 ani degradare civică şi confiscarea totală a averii. El le mai solicită magistraţilor să constate şi caracterul politic al acţiunii prin care Securitatea i-a stabilit domiciliul obligatoriu în comuna Valea Călmăţui, din Brăila, între decembrie 1962 şi aprilie 1964. Pentru acest ultim episod, Ion Diaconescu solicită statului român o despăgubire de 170.000 euro.
La capitolul motive care stau la baza acţiunii îndreptate împotriva statului român, avocatul Victor Ciorbea arată că Ion Diaconescu a realizat un rezumat după primele două volume ale sale: "Temniţa, Destinul Generaţiei Noastre" şi "După Temniţa", pentru a descrie mai bine situaţia prin care a trecut.
Ion Diaconescu descrie că, în timpul anchetei care a urmat arestării sale, pe lângă bătăile sistematice şi alte torturi, una dintre cele mai crunte experienţe prin care a trecut a fost cea a înfometării, "astfel încât ajunsesem în situaţia de a fi compătimiţi chiar şi de oamenii de serviciu".
"Doctorul care opera nu era de fapt medic, aşa cum am aflat mai târziu, şi niciodată nu mai făcuse vreo operaţie înainte de puşcarie. În condiţiile acestea, cu un instrumentar primitiv, fără măsuri septice şi cu o anestezie locală cu efect de scurtă durată, am fost chinuit groaznic pe masa de operaţie cel puţin trei ore în căutarea apendicelui, pentru care mi s-a făcut o tăietură disproporţionat de mare. Am fost măcelărit într-un asemenea hal, că nu mai puteam articula nici un sunet, toţi credeau că voi muri, astfel că directorul închisorii a pregătit formalităţile pentru constatarea decesului", susţine Ion Diaconescu.
( 3 apr 2010, 09:32:18