Decontarea cazurilor externate şi reinternate sau transferate într-o altă unitate sanitară, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 48 de ore de la internare, va fi 50% din tariful pe caz rezolvat, în condiţiile stabilite prin normele Contractului-cadru pe 2010.
"Este firesc să decontăm la jumătate de preţ. Nu putem plăti de două ori pentru aceeaşi boală", a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.
Proiectul prevede, totodată, că acele cazuri internate în regim de spitalizare continuă, care nu au îndeplinit criteriile de internare, nu se decontează de casele de asigurări de sănătate.
De asemenea, cazurile care fac obiectul internării prin spitalizare de zi şi au fost rezolvate prin spitalizare continuă la solicitarea asiguratului se decontează de casele de asigurări de sănătate la tariful pe serviciu medical/caz rezolvat aferent spitalizării de zi, diferenţa fiind suportată de asigurat.
Decontarea cazurilor externate care se reinternează în aceeaşi unitate sanitară sau într-o altă unitate sanitară, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 48 de ore de la externare, se realizează în proporţie de 50% din tariful pe caz rezolvat (DRG), din tariful mediu pe caz rezolvat, în condiţiile stabilite prin norme.
Decontarea cazurilor transferate într-o altă unitate sanitară, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 48 de ore de la internare, se realizează în proporţie de 50% din tariful pe caz rezolvat (DRG), din tariful mediu pe caz rezolvat, în condiţiile stabilite prin norme.
În situaţia în care asiguraţii, pe perioada internării în spital, în baza unor documente medicale întocmite de medicul curant din secţia în care aceştia sunt internaţi şi avizate de şeful de secţie şi managerul spitalului, suportă cheltuieli cu medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile prezentului contract-cadru, spitalele rambursează contravaloarea acestor cheltuieli la cererea asiguraţilor.
Rambursarea respectivelor cheltuieli reprezintă o obligaţie exclusivă a spitalelor şi se realizează numai din veniturile acestora, pe baza unei metodologii proprii.
Casele de asigurări de sănătate contractează servicii medicale paliative în regim de spitalizare, dacă acestea nu pot fi efectuate în condiţiile asistenţei medicale la domiciliu, şi decontează aceste servicii prin tarif pe zi de spitalizare negociat între casele de asigurări de sănătate şi unităţile sanitare cu paturi, potrivit proiectului.
Spitalele încasează de la asiguraţi suma corespunzătoare coplăţii, conform prevederilor legale în vigoare.
Proiectul Contractului-cadru pentru acordarea asistenţei medicale în 2010 va fi discutat, ieri, în şedinţa de Guvern, urmând să intre în vigoare la 1 aprilie.