Deputatul Tudor Ciuhodaru a depus o propunere de modificare legislativă care vizează prevenţia îmbolnǎvirii şi decesului ocupaţional, cauzat de munca suplimentară, prin încadrarea în categoria accidentelor de muncă, dacă angajatul nu şi-a exprimat scris consimţământul de prelungire a programului.
Tudor Ciuhodaru a depus, marţi, la Camera Deputaţilor, o propunere legislativǎ pentru modificarea şi completarea Legii 319 din 2006 a securitǎţii şi sǎnǎtǎţii în muncǎ, modificările vizând prevenţia îmbolnǎvirii şi decesului ocupaţional în urma epuizǎrii rezultate din munca suplimentarǎ pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, prin încadrarea acestora în categoria accidentelor de muncǎ, dacǎ angajatul nu şi-a exprimat în prealabil acordul scris privind prelungirea timpului de muncǎ.
Posibilitatea muncii suplimentare trebuie să fi fost acceptată şi de sindicat, în contractul colectiv de muncă, iar acordul angajatului nu poate fi considerat valabil mai mult de un an, dacă nu este înnoit, potrivit propunerii lui Ciuhodaru.
Ciuhodaru a apreciat că există în România o creştere a numărului de cazuri de îmbolnǎviri şi decese cauzate de suprasolicitarea în desfǎşurarea activitǎţilor de serviciu ca rezultat al expunerii îndelungate la activitǎţi fizice sau intelectuale în vederea acoperirii solicitǎrilor de la locul de muncǎ.
"Soluţia limitǎrii timpului de muncă nu este eficientǎ şi nici constituţionalǎ, întrucât dreptul fiecǎruia la muncǎ nu poate fi îngrǎdit", a apreciat Ciuhodaru.
"Încadrarea îmbolnăvirii sau decesului ocupaţional - cauzate de epuizarea rezultatǎ din munca suplimentarǎ pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu - la categoria accidentelor de muncǎ facilitează stabilirea unui raport de cauzalitate între munca îndelungatǎ pânǎ la epuizare şi efectele acesteia asupra organismului", consideră Ciuhodaru.