Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a afirmat, ieri, la şedinţa de bilanţ a Ministrului Public pe anul trecut, că un obiectiv major pe anul 2010 este recuperarea prejudiciilor produse prin infracţiuni, domeniu în care le-a spus procurorilor că trebuie să fie mai activi.
Totodată, KOvesi a declarat că a stabilit că priorităţile Ministerului Public în anul 2010 privesc îndeplinirea condiţionalităţilor din mecanismul de cooperare şi verificare al Comisiei Europene, menţinerea fermităţii, evaluată prin numărul de rechizitorii şi de inculpaţi arestaţi, creşterea eficienţei în combaterea infracţiunilor de corupţie, evaziune fiscală, spălare de bani şi infracţiuni săvârşite prin violenţă.
Un alt obiectiv indicat procurorilor de către Codruţa Kovesi este recuperarea prejudiciilor produse prin infracţiuni.
"Structurile specializate s-au preocupat de instituirea măsurilor asiguratorii indisponibilizând bunuri şi valori în cuantum de 28 milioane euro - Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi de 5 milioane de euro - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Aceste cifre demonstrează eficienţa specializării procurorilor în condiţiile în care parchetele din 30 de judeţe nu s-a dispus nici o măsură asiguratorie în cursul anului 2009", a arătat Kovesi.
Totodată, Kovesi le-a cerut procurorilor să nu uite că societatea nu aşteaptă de la ei doar prinderea infractorilor.
"Repararea pagubelor este în aceeaşi măsură un criteriu de eficienţă, de eficacitate a actului de justiţie. Trebuie ca în toate dosarele în care s-au produs prejudicii să existe şi o investigaţie financiară care să urmărească identificarea bunurilor deţinute de persoanele cercetate. Orice anchetă trebuie dublată de preocuparea identificării bunurilor şi a valorilor asupra cărora pot fi instituite măsuri asiguratorii. Priorităţile asumate trebuie însuşite de toţi conducătorii de parchete, iar eficienţa managerială ar trebui evaluată în principal prin perspectiva rezultatelor obţinute în aceste domenii", a mai spus Kovesi.
Procurorul general al României a declarată că speră ca împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii să fie modificat sistemul actual de evaluare a magistraţilor care a ajuns o formalitate. "Vom înainta propunerile noastre în acest sens şi sunt convinsă că există disponibilitate la dialog pentru a găsi cele mai relevante criterii de evaluare", a adăugat Kovesi.