Conducerea Organizaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Proprietari - Liga Habitat solicită o finanţare mai consistentă a programului de reabilitare termică a locuinţelor, afirmând că economiile rezultate în urma reducerii consumului termic ar asigura independenţa energetică a României.
Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat, care are 38 de judeţe afiliate, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Arad, că economiile care se pot realiza la consumul energetic prin reabilitarea termică a locuinţelor sunt neglijate de autorităţi, care nu acordă suficientă atenţie acestui program.
Conform lui Mereuţă, în România există 1,4 milioane de locuinţe care trebuie reabilitate urgent, din cele aproximativ trei milioane care s-ar încadra în legislaţia privind reabilitarea termică finanţată de stat.
"Programul a fost lansat în anul 2000, iar acum avem doar 29.000 de locuinţe reabilitate sau aflate în lucrări. Consumul energetic în sectorul rezidenţial este foarte mare, dar, dacă am reabilita doar blocurile, România nu ar mai importa gaze, asigurându-şi independenţa energetică", a spus Mereuţă.
Preşedintele Ligii a criticat şi costurile mari ale lucrărilor efectuate până acum, dar şi calitatea.
"Se ajunge şi la costuri de zece mii de euro pe locuinţă, deşi acestea nu ar trebui să depăşească 3.700 de euro. În plus, unde asociaţiile nu s-au implicat şi, sunt foarte multe cazuri, lucrările sunt de calitate proastă. Nu există control la calitate, deşi cheltuim banii statului, iar garanţia oferită este de numai trei ani, ceea ce înseamnă că după această perioadă putem pune din nou schela pe bloc", a declarat Mihai Mereuţă.
În ceea ce priveşte aplicarea programului în Arad, conducerea Uniunii Locale a Asociaţilor Locative (ULAL) afirmă că niciun bloc nu a fost reabilitat.
"Anul trecut, administraţia locală a scumpit gigacaloria de la 187 de lei la 207 lei, motivând tocmai necesarul de fonduri pentru demararea programului. Populaţia este taxată mai scump, dar niciun bloc nu a fost reabilitat. A fost doar o găselniţă pentru scumpirea energiei termice", a declarat Vasile Arion, vicepreşedintele ULAL.
Liderul Ligii Habitat a declarat că, la nivel european, se consideră "sărăcie extremă" în cazul în care cheltuielile lunare de întreţinere depăşesc 50 la sută din venituri, în timp ce în România, potrivit lui Mereuţă, aceste cheltuieli ajung la 80 la sută.
Conducerea Ligii a mai afirmat că din vară s-ar putea organiza, în premieră pentru asociaţiile locative, proteste de stradă şi pichetări pentru a se face presiuni asupra Guvernului să acorde atenţie sporită eficientizării consumului de energie.