Premierul Emil Boc a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Zalău, că pentru programul "Prima Casă 2" a fost semnată convenţia cadru cu 21 de bănci, astfel încât programul să fie operaţional de luni, când clienţii pot depune cereri de finanţare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"A fost semnată convenţia cadru în programul Prima Casă cu 21 de bănci, astfel încât programul să fie operaţional de luni. Solicit băncilor să elimine birocraţia şi să dea dovadă de eficacitate, astfel încât cetăţenii să poată avea cât mai rapid locuinţe noi", a declarat premierul Boc.
El a spus că totul depinde acum de bănci şi de "cât de repede se vor mişca acestea, dar şi clienţii".
Boc a menţionat că programul Prima Casă este şi o competiţie între unităţile bancare şi că fondul de garantare prevăzut pentru acest program în 2009, în sumă de 590 de milioane de euro, a fost consumat în totalitate.
Pentru anul în curs, fondul de garantare pentru Prima Casă este de 700 de milioane de euro.
"E cert că există rezultate în acest program, sunt mii de tineri, la nivel naţional, care au depus actele pentru achiziţionarea de locuinţe. Avem 15.000 de cetăţeni ce au intrat în program, într-o formă sau alta, şi nu mai plătesc chirie, ci îşi plătesc rate pentru propriile locuinţe", a spus Boc.
Potrivit sursei citate, programul are avantajul de a aduce scăderi ale dobânzilor pe piaţă.
Start la achiziţionarea de locuinţe vechi şi noi
Programul "Prima Casă 2" va începe săptămâna viitoare pentru achiziţionarea de locuinţe vechi şi noi, urmând ca procedurile pentru construcţia de locuinţe în asociere să fie aprobate în următoarele două săptămâni, a declarat, vineri, preşedintele ARB, Radu Gheţea.
"Cred că săptămâna viitoare se poate vorbi de continuarea programului Prima Casă de achiziţionare de locuinţe vechi şi noi", a spus Gheţea, precizând că normele pentru construcţia de locuinţe în asociere vor fi aprobate în zece zile-două săptămâni.
Modificări la program
Potrivit modificărilor programului adoptate de Guvern în luna februarie, creditul pentru cumpărarea unei locuinţe prin "Prima Casă" va fi garantat în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi. Anterior modificării, creditele bancare contractate prin acest program pentru locuinţe, indiferent de anul construcţiei, au fost garantate de stat în limita a 60.000 euro.
Premierul Emil Boc i-a cerut, miercuri, ministrului Finanţelor să se asigure că până la sfârşitul săptămânii vor fi încheiate cu băncile toate convenţiile de garantare pentru "Prima Casă", astfel încât programul să fie operaţional începând cu luni, 8 martie, ca "un cadou pentru românce şi români".
Fondul Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunţat, joi, că a repartizat plafonul de 700 milioane de euro celor 21 de bănci care au transmis oferte de participare la programul "Prima Casă", cele mai mari fonduri fiind alocate BCR şi BRD.
Pentru cea de-a doua etapă a Programului "Prima Casă" au trimis oferte de participare 21 de bănci, valoarea totală a plafonului solicitat depăşind cu aproximativ 50% plafonul total, de 700 de milioane de euro, alocat pentru anul 2010.