Diferenţa salarială între bărbaţi şi femei, evaluată ca medie europeană la 18% în favoarea bărbaţilor, a fost condamnată de Comisia Europeană, care a anunţat măsuri de reducere a acestui fenomen de remunerare discriminatorii pe criterii de gen, în următorii cinci ani, informează The Independent.
"Sunt îngrijorată din cauza faptului că remunerarea diferită pe criterii de gen nu s-a schimbat substanţial în ultimii 15 ani, iar în anumite ţări fenomenul chiar a luat amploare. În această perioadă de criză, acest sistem discriminatoriu de plată este un cost pe care Europa nu şi-l poate permite. Împreună cu toate statele membre, vom lua măsuri pentru a reduce aceste diferenţe salariale între sexe în Uniunea Europeană, până la finalul mandatului", a declarat comisarul european, Viviane Reding.
Diferenţa de venituri rezultate din orele de muncă între femei şi bărbaţi, variază la nivel european, de la 30 la sută în Estonia, la 26,2 la sută în Republica Cehă, 17 la sută în Spania şi 21,4 la sută în Marea Britanie, media continentală fiind de 18 la sută.
Eurobarometrul a mai arătat că 62 la sută dintre europeni cred că inechitatea salarială pe criterii de gen este "răspândită pe scară largă", în timp ce 54 la sută cred că "stereotipurile sexuale" la locul de muncă sunt una dintre cauzele fenomenului.
Întrebaţi care ar fi măsurile de remediere a acestei situaţii, 44 la sută dintre respondenţi au răspuns că o soluţie ar fi creşterea salariilor femeilor pentru un volum de muncă echivalent celei prestate de bărbaţi, 41 la sută au propus servicii de asistenţă pentru copii şi vârstnici pentru a reduce presiunea asupra bărbaţilor, iar 40 la sută dintre cei chestionaţi au sugerat un program flexibil al orelor de muncă.
Diferenţa în remunerarea muncii pe criterii de gen va genera pensii mai mici pentru femei, acestea fiind mai expuse sărăciei la vârste înaintate, respectiv 22 la sută dintre femeile de peste 65 de ani, comparativ cu doar 16 la sută dintre bărbaţi.
Comisia Europeană a anunţat că va publica un plan pe cinci ani de atenuare a acestor diferenţe de salarizare, în a doua jumătate a acestui an.