Românii ar putea plăti, după introducere sistemului de coplată, cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie, dar la spital sumele vor fi mai mari, pentru a-i descuraja pe bolnavi să meargă la aceste unităţi pentru cazuri minore, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
"Ministerul Sănătăţii va termina, în aproape două săptămâni, un proiect de lege privind coplata, care va fi supus dezbaterii publice. Proiectul va fi apoi susţinut în Guvern, după care va fi transmis spre aprobare Parlamentului. Acest proiect prevede ca pacienţii să plătească medicului de familie aproximativ cinci lei pentru o consultaţie. Costurile la spitale vor fi mai mari, pentru a-i descuraja pe oameni să meargă, pentru probleme minore, la spital", a spus ministrul Cseke Attila.
Adresabilitatea la spitale, prea ridicată
El a adăugat că, în România, adresabilitatea la spitale este mult mai ridicată decât media europeană, iar cea la medicul de familie este mai redusă decât cea din ţările UE.
"Trebuie să scădem adresabilitatea la spital, mai ales atunci când este vorba de cazuri minore, şi s-o creştem pe cea la medicul de familie", a mai spus Cseke Attila.
Potrivit ministrului Sănătăţii, dacă oamenii vor avea de plătit pentru un caz minor mai mulţi bani la spital decât la medicul de familie, atunci cu certitudine ei vor opta pentru a doua variantă.
Încasările din coplată, la dispoziţia cabinetelor sau spitalelor
Ceea ce este foarte important, în opinia ministrului Sănătăţii, în acest proiect de lege, este faptul că banii colectaţi din coplată de către cabinetele medicilor de familie, cele din ambulator şi din spitale vor rămâne spre utilizarea acestora.
"Important este faptul că banii, care se adună la nivelul cabinetului medicului de familie şi al spitalului, pot fi folosiţi pentru diverse activităţi, ce pot fi lesne constatate de către pacienţi. De exemplu, banii colectaţi la nivelul spitalelor ar putea fi folosiţi pentru reabilitarea unor saloane, a unor secţii, iar acest lucru este uşor vizibil. De asemenea, şi la nivelul cabinetului de medicină primară investiţiile pot fi sesizate de către pacienţi", a precizat ministrul Sănătăţii.
El a ţinut, de asemenea, să sublinieze faptul că introducere coplăţii are două scopuri. Unul ar fi creştere eficienţei controlului asupra efectuării sau neefectuării serviciilor medicale şi al doilea ar fi de moderator al serviciilor medicale, aşa cum se practică, de exemplu, în Franţa.
"Coplata este un mijloc important de a vedea dacă un anumit serviciu medical este efectuat sau nu, pentru că în prezent sunt plătite foarte multe servicii raportate ca efectuate, dar care, de fapt, nu s-au efectuat. De asemenea, când vorbesc despre moderator al serviciilor medicale, mă refer cu certitudine la scăderea adresabilităţii pentru cazuri minore la spital", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Potrivit ministrului, medicii nu vor mai putea spune că au efectuat un act medical dacă nu l-au făcut, întrucât ei vor emite o chitanţă sau un tichet care să confirme această acţiune.
Proiectul de lege ar putea fi adoptat la mijlocul verii
Totodată, Cseke Attila a precizat că actualul proiect de lege privind coplata are la bază actul normativ întocmit de către fostul ministru al Sănătăţii Ioan Bazac.
"Există un proiect oarecum conturat şi pe baza proiectului realizat de fostul ministru Ioan Bazac. Nivelul tarifelor va fi cunoscut în două săptămâni şi la nivelul acestora nu există mari modificări. Ideea pe care o susţin însă, indiferent dacă a fost sau nu în vechiul proiect, este aceea că banii încasaţi din coplată trebuie să rămână la nivelul cabinetelor care au prestat serviciul respectiv, nu să ajungă la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau la bugetul de stat", a mai spus Ministrul Sănătăţii.
El estimează că acest proiect de lege ar putea fi adoptat la mijlocul verii şi precizează totodată că Banca Mondială a aprobat propunerea Ministerului Sănătăţii privind adoptarea acestui act normativ de către Parlament.
Subsecretarul de stat Raed Arafat a precizat că 30 la sută din cazurile care ajung la spital ar putea fi rezolvate astfel de medicul de familie.