Senatorii din Comisia de muncă au solicitat, ieri, în timpul dezbaterii proiectului de Lege a pensiilor, crearea unui sistem de pensii de excelenţă pentru artiştii şi sportivii cu merite excepţionale, arătând că sunt doar câteva sute de persoane în toată ţara, care ar putea fi beneficiari.
Proiectul de Lege a pensiilor a intrat, ieri, în dezbaterea Senatului, ministrul Muncii Mihai Şeitan făcând o prezentare a proiectului de act normativ şi a motivelor pentru care actualul sistem trebuie reformat.
În acest context, senatorii au solicitat ministrului să analizeze posibilitatea creării unui sistem de pensii de excelenţă de care să beneficieze artiştii şi sportivii care obţin rezultate excepţionale.
Mihai Şeitan a afirmat că se gândeşte la introducerea unei indemnizaţii de excelenţă sau la crearea unui sistem de pensii de natură ocupaţională.
Totodată, senatorii din Comisia de muncă i-au solicitat organizarea unor dezbateri mai ample privind modul de indexare al punctului de pensie dar şi luarea în calcul a posibilităţii de a nu-i pedepsi pe cei care beneficiază de pensii de invalidate, deşi nu au acest drept, dacă într-un anumit termen se autodenunţă.
Reprezentanţii Comisiei de muncă din Senat au mai cerut clarificări privind majorarea şi egalizarea vârstei de pensionare şi despre caracterul retroactiv al legii, ministrul precizând că actul normativ nu va ridica dreptul la pensie al beneficiarilor, ci va modifica cuantumul acesteia.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, ieri, la Comisia de muncă din Senat, că interdicţia privind cumulul pensiei cu salariul de la stat ar putea fi ridicată de la 1 ianuarie 2011, precizând că această măsură "nu a fost impusă pentru totdeauna".
"Cumulul pensiei cu salariul de la stat se va putea face după perioada de criză, măsura fiind o restricţie doar pentru această perioadă, ea nefiind impusă pentru totdeauna", a spus Şeitan, adăugând că interdicţia ar putea fi ridicată de la 1 ianuarie 2011.