Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, ieri, la Comisia de muncă din Senat, că interdicţia privind cumulul pensiei cu salariul de la stat ar putea fi ridicată de la 1 ianuarie 2011, precizând că această măsură "nu a fost impusă pentru totdeauna".
"Cumulul pensiei cu salariul de la stat se va putea face după perioada de criză, măsura fiind o restricţie doar pentru această perioadă, ea nefiind impusă pentru totdeauna", a spus Şeitan, adăugând că interdicţia ar putea fi ridicată de la 1 ianuarie 2011.
Peste 600 de persoane au ales salariul de la stat în locul pensiei, acestea cerând suspendarea plăţii pensiilor din sistemul public pentru a putea continua să lucreze în sistemul bugetar, potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS) şi prezentate în urmă cu o lună.
Din datele înregistrate de Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale rezultă că aproape 4.000 de persoane beneficiau şi de pensie şi de salariu, însă CNPAS nu poate vedea în baza de date pe care o deţine câte dintre acestea intrau în categoriile exceptate de lege, respectiv reprezentanţi ai Avocatului Poporului, ai Curţii de Conturi, primari, consilieri locali, consilieri judeţeni sau parlamentari.
Potrivit Legii 329/2009, cumulul pensiei cu veniturile salariale poate fi realizat numai în situaţia în care pensia netă are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, care în 2009 a fost de 1.693 de lei.
Astfel, pensionarii care sunt şi bugetari au fost nevoiţi să opteze, în scris, între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie sau să precizeze, dacă iau şi alte pensii decât cea din sistemul public, pe care dintre ele o menţin în plată.
Au fost obligaţi să opteze pentru pensie sau salariu pensionarii sistemului public de pensii, cei aparţinând sistemelor neintegrate sistemului public (cei proveniţi din cadrele militare şi funcţionarii publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cei din sistemul de asigurări sociale al avocaţilor sau pensionarii sistemelor proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege) şi beneficiarii pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale.
Prevederi se aplică atât pensionarilor care cumulează pensia cu salariul la data intrării în vigoare a noilor măsuri, cât şi persoanelor care devin pensionari cumularzi după intrarea în vigoare a acestora.
Pentru pensionarii care încasează pensie atât din sistemul public de pensii, cât şi din celelalte sisteme de pensii neintegrate acestuia sau, după caz, numai din sisteme neintegrate, la determinarea plafonului se are în vedere cuantumul rezultat din cumularea tuturor pensiilor.
În situaţia în care din cumularea pensiilor nete rezultă un cuantum mai mare decât nivelul salariului mediu brut, persoana poate cumula veniturile salariale realizate numai cu una din pensii, al cărei cuantum se situează sub nivelul salariului mediu brut, la alegere.
(25 feb 2010, 12:39:49