joi, 25 feb 2010 - Anul XV, nr. 46 (4337)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FMI remarcă riscuri semnificative în privinţa aplicării reformei

Strategia de consolidare a finanţelor publice prin reducerea cheltuielilor, asumată de autorităţi pentru 2010, prezintă riscuri semnificative, având în vedere dificultăţile întâmpinate în trecut la aplicarea reformelor dificile, mai ales în zone precum salarizarea din sistemul public şi pensiile.

"Mai multe dintre remediile fiscale propuse de autorităţi - precum reducerea personalului din sectorul public şi controlul mai strâns al cheltuielilor curente atât în cazul guvernului central, cât şi la nivelul entităţilor descentralizate - s-ar putea dovedi dificile din punct de vedere politic. Relansarea lentă a producţiei şi creşterea şomajului ar putea de asemenea intensifica tensiunile sociale, amplificând riscul apariţiei unei reacţii antagonice a populaţiei faţă de ajustările fiscale", se arată într-un raport al FMI privind acordul stand-by cu România.

Sectorul bancar continuă să fie un factor de vulnerabilitate, din cauza creşterii continue a creditelor neperformante, care apasă pe capital şi lichiditate şi descurajează băncile de la reluarea creditării economiei reale, notează Fondul.

FMI face referire în raport şi la deficienţele legii salarizării unitare.

"Deşi s-au înregistrat progrese în privinţa reformelor structurale, autorităţile trebuie să abordeze deficienţele legii salarizării unitare printr-o legislaţie ulterioară de implementare, dar şi să urmărească îndeaproape progresul legii răspunderii fiscale şi al reformei pensiilor", se spune în document.

Fondul Monetar Internaţional remarcă totodată îmbunătăţirea condiţiilor economice globale şi stabilizarea situaţiei politice din România.

Pentru a atinge obiectivul de deficit bugetar convenit cu FMI pentru acest an, Guvernul trebuie să aplice ajustări fiscale în cuantum echivalent cu 2,5% din PIB, majoritatea pe partea de cheltuieli publice.

Printre măsurile luate în calcul sau deja introduse de Guvern în vederea reducerii cheltuielilor bugetare se numără îngheţarea salariilor din sectorul public, reducerea personalului bugetar şi îngheţarea pensiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FMI remarcă riscuri semnificative în privinţa aplicării reformei.
 Vizualizări articol: 449 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FMI remarcă riscuri semnificative în privinţa aplicării reformei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei