Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI pentru acordarea tranşelor III şi IV din împrumut să reducă în 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin disponibilizări din sectorul public, o economie similară urmând să fie obţinută prin diminuarea plăţilor cu orele suplimentare şi prime.
Angajamentul de a reduce în continuare cheltuielile de personal a fost inclus în scrisoarea de intenţie la acordul cu FMI, obţinută de MEDIAFAX.
"Bugetul pe anul 2010 îşi propune să realizeze un deficit fiscal de 5,9% din PIB. Aceasta presupune o ajustare de 2% din PIB în termeni structurali. După cum se anticipa în septembrie, majoritatea măsurilor menite să ducă la acest deficit vor fi pe partea de cheltuieli (aproximativ 80% din ajustarea totală faţă de proiecţia de bază)", se arată în document.
Guvernul se angajează să introducă măsuri de reducere în continuare a cheltuielilor cu salariile, inclusiv o îngheţare a tuturor salariilor cu excepţia salariilor minime (pentru a realiza o economie de 0,3% din PIB), o continuare a politicii de înlocuire doar a unui angajat din 7 care părăsesc sistemul şi reducerea plăţii orelor suplimentare şi a primelor (0,2% din PIB), însoţite de modificări structurale de reducere a numărului de salariaţi în sectorul public (0,2% din PIB).
Economiile rezultate din aplicarea legii pensiilor, datorită unei baze mai mari de contribuţii, unui control mai bun al revendicărilor frauduloase de pensii de invaliditate şi a unui număr mai mic de pensionări anticipate, ar trebui să se situeze, în estimarea Guvernului, la 0,1% din PIB.
Documentul relevă totodată că se aşteaptă ca o îngheţare a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, a pensiilor (cu excepţia pensiei sociale minime) şi a anumitor transferuri, precum şi unele reduceri ale cheltuielilor cu bunurile şi serviciile urmare a reorganizării agenţiilor de stat să conducă la economisirea a încă 1,1% din PIB.
Pe partea de venituri, un impozit pe cifra de afaceri a distribuitorilor de medicamente (0,1% din PIB) şi rambursarea împrumuturilor nete acordate vor contribui cu 0,6% din PIB sub formă de venituri suplimentare.
"În cazul în care aceste măsuri nu generează consolidarea prevăzută, suntem de acord să implementăm măsuri suplimentare menite să acopere orice eventuală diferenţă anticipată. Pentru a completa consolidarea fiscală, suntem ferm hotărâţi să îmbunătăţim modul de gestionare a datoriei publice în 2010", afirmă Guvernul în scrisoarea transmisă FMI.
Executivul promite totodată că va lucra la îmbunătăţirea profilului de maturitate al datoriei publice şi va crea un tampon (buffer) financiar în prima jumătate a anului, pentru a evita presiunile financiare sezoniere.