Ministerul Finanţelor Publice nu are în intenţie vreo măsură de impozitare a pensiilor şi nici nu va lansa vreo dezbatere publică pe această temă, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul de resort, Sebastian Vlădescu.
"Nu vreau să impozitez şi ştiu că nu se pot impozita pensiile, în afară de cele mari, care deja se impozitează. Să fie foarte clar, nu intenţionez să impozitez pensiile în acest moment. Există o impozitare a pensiilor mari şi numai aceea rămâne", a spus Vlădescu.
Boc: Nu se pune probleme impozitării pensiilor
Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că nu s-a discutat în Guvern şi nici nu se va discuta despre ideea impozitării pensiilor, lansată de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Nu am discutat în Guvern şi nici nu vom discuta despre impozitarea pensiilor. Nu se pune această problemă. Ministrul Vlădescu a analizat ideea din perspectiva unei filozofii fiscale pe care nu am discutat-o până acum", a spus Boc.
În prezent, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei din pensie, adică pensionarii plătesc 16% din valoarea care depăşeşte pragul de 1.000 de lei.
Ministrul Finanţelor a vorbit într-un interviu acordat money.ro despre faptul că pensiile din România nu sunt impozitate nici la momentul contribuţiei, nici la momentul încasării, afirmând că-şi doreşte o dezbatere publică referitoare la situaţia în care există trei milioane şi ceva de plătitori, dar 6 milioane de beneficiari.
"Acum nu este nici măcar momentul unei dezbateri publice. Nu există niciun fel de intenţie de impozitare a pensiilor şi nici intenţia unei dezbateri publice privind impozitarea lor", a precizat Vlădescu.
În interviul acordat money.ro, Vlădescu a explicat că impozitarea pensiilor nu ar rezolva problemele fiscalităţii româneşti, fiind nevoie de un sistem "foarte coerent de taxe şi impozite", care nu se obţine printr-un un singur lucru, ci prin modernizarea întregului sistem.
"Există diverse forme de venit în România, printre care şi pensiile. Pensia este o depunere a fiecărui cetăţean pentru un venit viitor. La momentul realizării venitului, ar trebui ca întreg venitul să fie taxat. Deci orice venit, într-un stat civilizat, se taxează. Că de aia funcţionează statul social. Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordării ei, lucru care e foarte frecvent în multe state din lume, dar nu o taxăm la momentul plăţii. Deci scoatem din circuitul de taxare o sumă foarte importantă care în toată lumea asta se taxează. Aşa ajung alte state să aibă venituri bugetare de 47% din PIB. Aş vrea să devină dezbatere publică: trei milioane şi ceva de plătitori, 6 milioane de beneficiari. Spunem acum că am vrea o pensie care să reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totală de 30% din PIB. E foarte greu să-ţi închipui cum, având atât de puţini plătitori şi atâţia beneficiari şi o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva să-ţi plătească 45%", a spus Vlădescu, în interviul publicat de money.ro.
El a adăugat că beneficiarii sistemului de asigurări de sănătate sunt 18 milioane, faţă de numai trei milioane care contribuie. În opinia lui Vlădescu, sunt foarte multe categorii sociale exceptate de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate.
"Acolo iar este o sursă importantă de venituri. Impozitele pe proprietate în Romania sunt fie inexistente, fie foarte mici, fie nu se plătesc...", a spus ministrul Finanţelor.
Pe de altă parte, Vlădescu a dat asigurări că în acest an sistemul de taxe si impozite rămâne neschimbat, cu excepţia impozitului minim, care va fi transformat în impozit forfetar.