Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, vineri, că este în lucru un proiect de act normativ prin care alocaţiile de stat pentru copii să nu mai fie acordate celor care provin din familii cu venituri mari, el precizând că nu a fost încă stabilit plafonul de la care alocaţiile să nu mai fie date.
Ministrul Mihai Şeitan a precizat că ministerul intenţionează să plafoneze şi acordarea tuturor prestaţiilor sociale, astfel încât doar persoanele care au realmente nevoie de ajutor să beneficieze de acesta.
La rândul său, secretarul de stat pe asistenţă socială din Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu, a declarat că există un grup care lucrează la un proiect de act normativ privind alocaţia pentru copii, urmând ca aceasta să fie regândită, astfel încât banii "să meargă doar acolo unde este cazul".
Şeitan a precizat că pentru plata alocaţiei de stat există un anumit buget în care ministerul trebuie să se încadreze, iar pe de altă parte, programul de guvernare prevede majorarea alocaţiei de stat pentru copii, lucru care nu ar fi posibil.
În acest context, grupul de lucru analizează posibilitatea neacordării alocaţiei pentru copiii care provin din familii înstărite, astfel încât să poată fi majorat cuantumul alocaţiei primite de copiii care provin din familiile sărace.
Nedelcu a declarat că, deocamdată, nu a fost stabilit plafonul de la care se va elimina acordarea acestei prestaţii. Ea a mai adăugat că grupul de lucru analizează şi posibilitatea de a uni alocaţia de stat pentru copii cu cea complementară şi cu cea monoparentală, astfel încât să fie acordată o singură prestaţie.
Boc: Nu vrem să facem economii pe seama copiilor, ci să aplicăm principiul solidarităţii active
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, referitor la proiectul privind alocaţiile pentru copii, că nu se doreşte să se facă economii bugetare "pe seama copiilor", ci să se aplice principiul solidarităţii active, adăugând că dreptul la alocaţie este recunoscut, dar cuantumul se stabileşte de stat.
"Este în analiză la Ministerul Muncii un proiect de lege de diferenţiere a cuantumului alocaţiei pentru copil. Nu dorim să facem economii bugetare pe seama copiilor, dar vrem să aplicăm un principiu al solidarităţii active şi trebuie să îi sprijinim pe cei care au nevoie de resurse financiare", a afirmat, la Cluj-Napoca, premierul Emil Boc.
El a adăugat că dreptul la alocaţie este unul "constituţional recunoscut, dar cuantumul se stabileşte de către stat".
Premierul a explicat că punctul de vedere al Guvernului este că trebuie acordate "alocaţii de stat mai consistente copiilor care provin din familii cu venituri mici şi reduse cele pentru copiii care provin din familii cu venituri mari".
"Este vorba de orientarea cu mai multă eficienţă a resurselor financiare pentru alocaţii. Unii părinţi cu venituri mari nici măcar nu ştiu care e cuantumul acesteia, în schimb muncitorii şi alte categorii ştiu ce înseamnă alocaţia şi ştiu să îşi drămuiască banii. Vrem să ridicăm un pic mai mult cuantumul alocaţiei pentru cei cu venituri mici şi să diminuăm din cuantumul alocaţiei pentru cei care au venituri mai mari", a precizat Boc.
El a susţinut că această modificare nu încalcă nici un principiu constituţional şi că trebuie să se facă diferenţierea alocaţiei, deoarece este nevoie de "solidaritate activă".
Boc a spus că, întrucât proiectul este în lucru, nu poate preciza cu cât ar trebui să se reducă alocaţia pentru copiii care provin din familii cu venituri mari şi nici cu cât să se majoreze cea pentru copiii care provin din familii cu venituri mici.
Plumb: PSD e de acord cu diferenţierea alocaţiei pentru copii în funcţie de venit, nu cu eliminarea
Preşedintele Organizaţiei de femei a PSD, europarlamentarul Rovana Plumb, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că PSD este de acord cu diferenţierea alocaţiei în funcţie de venitul familiei, dar respinge eliminarea alocaţiei pentru copiii care provin din familii care au venituri mari.
Rovana Plumb a precizat că măsura propusă de ministrul Muncii este o măsură anticonstituţională, care nu are la bază nici un fel de evaluare în ceea ce priveşte consecinţele pe plan social.
Ea a arătat că alocaţia pentru copii nu este o cheltuială, ci trebuie privită ca o investiţie.
"Tăierea alocaţiei pentru copii contravine tuturor politicilor privind creşterea ratei natalităţii, fiind o măsură anti-politică demografică pentru România, pentru UE. Nici un stat membru al UE, chiar dacă trece printr-o perioadă sensibilă de criză, cu impact la nivel social, nu a luat această măsură", a spus Rovana Plumb.
Asociaţii de Părinţi: Este o discriminare, alocaţia nu a fost gândită ca măsură de protecţie socială
Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi consideră discriminatorie propunerea ca alocaţiile de stat pentru copii să nu mai fie acordate celor care provin din familii cu venituri mari, arătând că aceasta nu a fost gândită ca o măsură de protecţie socială.
"Este o măsură discriminatorie. În faţa legii nu există copii bogaţi şi copii săraci. Alocaţia nu a fost gândită ca o măsură de protecţie socială pentru copiii care provin din familiile sărace. Nici măcar comuniştii nu au luat alocaţia de la copiii bogaţi să o dea celor săraci. Pentru cei provenind din familii cu venituri reduse pot fi căutate măsuri de protecţie", a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP) din Învăţământul Preuniveristar, Mihaela Gună.
Ea a subliniat că alocaţia de stat este, prin lege, un drept al tuturor copiilor.
"Mă uimeşte foarte tare această măsură. Dacă Guvernul vrea să-i ajute pe copiii care provin din familiile sărace, atunci ar trebui să recurgă la măsuri de protecţie socială, de exemplu să le aloce burse. Criza nu va putea fi rezolvată desfiinţând alocaţia în cazul familiilor cu venituri mari. Aş vrea să ştiu cât va câştiga statul luând acest drept legal al copiilor", a mai spus Gună.
Onofrei: Nu trebuie ca miniştrii să fie lăsaţi să vorbească de capul lor
Prim-vicepreşedintele PDL Suceava, Orest Onofrei, i-a propus, vineri, premierului Emil Boc să nu mai lase miniştrii să vorbească "de capul lor" pe subiecte care nu sunt asumate nici de PDL şi nici de Guvern, el făcând referire la declaraţiile ministrului Muncii privind alocaţiile pentru copii.
Senatorul Orest Onofrei a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că propune premierului să nu mai lase miniştrii să vorbească de capul lor pe proiecte neasumate de PDL sau de Guvern, făcând referire la afirmaţiile ministrului Muncii, Mihai Şeitan, potrivit cărora este în lucru un proiect de act normativ prin care alocaţiile de stat pentru copii să nu mai fie acordate celor care provin din familii cu venituri mari.
Senatorul PDL consideră că este lipsă de seriozitate ca un proiect de lege, un proiect de Ordonanţă de Guvern sau un proiect de Hotărâre de Guvern să fie întâi dezbătute în public fără să existe o viziune clară asupra scopului proiectului respectiv.
"Nu cred că este corect să fie lăsaţi toţi miniştrii să gândească cu voce tare, iar apoi premierul să repare ceea ce au comis unii, fără să aibă gir politic sau să fie o decizie în Guvern", a spus Onofrei.
El a menţionat că ministrul Muncii trebuia să ştie că asemenea iniţiative au mai fost discutate în Parlament, unele dintre acestea iniţiate de parlamentari, care au fost însă respinse pe motiv că alocaţia este un drept al copilului, şi nu al părinţilor.
"Din punct de vedere tehnic este foarte greu de aplicat un asemenea act normativ în condiţiile în care veniturile părinţilor sunt fluctuante şi mai ales în perioadă de criză, când părinţii, chiar cu venituri mari, îşi pierd serviciul", a spus senatorul PDL.
El consideră că asemenea declaraţii afectează atât imaginea PDL, cât şi actul de guvernare.
"Asemenea acţiuni atentează la coerenţa actului de guvernare şi afectează grav imaginea partidului de guvernământ", a mai spus Orest Onofrei.
(20 feb 2010, 11:20:24