Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 20 feb 2010 - Anul XV, nr. 42 (4333)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Acordarea selectivă a alocaţiei pentru copii - discriminatorie conform convenţiilor ONU

Ministerul Muncii şi-a anunţat intenţia să elimine alocaţiile pentru copiii ai căror părinţi au venituri mari, deşi diferenţele între copii din cauza situaţiei părinţilor sunt interzise, discriminatorii, potrivit reglementărilor internaţionale privind drepturile copilului ratificate şi de România.

Potrivit articolului 2 din Convenţia cu privire la drepturile copilului adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989, statele părţi se angajează să respecte şi să garanteze drepturile stabilite în prezenta convenţie tuturor copiilor din jurisdicţia lor, indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau altă opinie, de naţionalitate, apartenenţă etnică sau originea socială, de situaţia materială, incapacitatea fizică, de statutul la naştere sau de statutul dobândit al copilului ori al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestuia.

"Statele părţi vor lua toate măsurile de protejare a copilului împotriva oricărei forme de discriminare sau de sancţionare pe considerente ţinând de situaţia juridică, activităţile, opiniile declarate sau convingerile părinţilor, ale reprezentanţilor săi legali sau ale membrilor familiei sale", prevede articolului 2 din Convenţie, ratificată de România în 1990.

Articolul 26 din aceeaşi Convenţie arată că statele părţi recunosc dreptul oricărui copil de a beneficia de asistenţa socială, inclusiv de asigurări sociale, şi vor lua măsuri pentru asigurarea exercitării depline a acestui drept în conformitate cu legislaţia lor naţională. La acordarea indemnizaţiilor prevăzute de lege se va ţine seama, când este cazul, de resursele şi situaţia copilului şi ale persoanelor responsabile de întreţinerea sa, precum şi de orice alte împrejurări care au legătură cu cererea de acordare a indemnizaţiilor, înaintată de copil sau în numele său.

În prezent, de alocaţia de stat pentru copii, cu vârste între 0 şi 18 (19) ani, beneficiază aproximativ 3,9 milioane de copii, iar de alocaţia familială complementară şi de alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, care se acordă acelor familii cu venituri pe membru de familie de până la 470 de lei, beneficiază aproximativ 799.300 de familii.

În România, alocaţia de stat pentru copii este acordată în conformitate cu prevederile Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii. Alocaţia de stat pentru copii este un drept universal, acordat tuturor copiilor sub 18 ani. Începând cu luna ianuarie 2009, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii, prevăzut la articolul 3, alineatul (1), din Legea 61/1993, s-a stabilit la 42 de lei şi se majorează anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

În România erau în 2008, 4.141.020 de copii sub 18 ani, dintre care 431.016 sunt sub 2 ani, conform unor statistici publicate pe site-ul anpdc.

În proiectul de buget pentru 2010 sunt alocate aproximativ 5,5 miliarde de lei pentru asistenţă socială pentru copii şi familie, suma fiind destinată nu doar alocaţiilor, ci şi altor prestaţii sociale.

În semestrul I din 2009, au fost plătite 3.989.264 de alocaţii de stat pentru copii, însumând 1.492.390.821 de lei. Din statisticile de pe site-ul Ministerului Muncii rezultă că numărul de beneficiari ai alocaţiilor de stat pentru copii a scăzut constant, din 2006 şi până în 2008, iar în semestrul I din 2009 a crescut puţin faţă de anul anterior. Astfel, în 2006 erau aproximativ 4,27 milioane, în 2007 - 4,20 milioane, în 2008 - 3,77 milioane, în 2009 semestru I - 3,989 milioane de copii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acordarea selectivă a alocaţiei pentru copii - discriminatorie conform convenţiilor ONU.
 Vizualizări articol: 859 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Acordarea selectivă a alocaţiei pentru copii - discriminatorie conform convenţiilor ONU0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei