Creditul pentru cumpărarea unei locuinţe prin "Prima Casă" va fi garantat în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.
Asociaţiile trebuie să fie formate din minimum şapte persoane.
Modificările au fost decise în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Până în prezent, creditele bancare contractate prin acest program pentru locuinţe, indiferent de anul construcţiei, au fost garantate de stat în limita a 60.000 euro.
"Primesc o garanţie cu care merg la bănci, iar băncile eliberează banii pe stadii de execuţie. Deci nu mai primesc o promisiune de garantare, ca până acum, pe baza căreia trebuie să-şi finanţeze singuri şi numai la sfârşitul construcţiei ca până acum. Îi primesc (banii - n.r.) în mod normal, cum se desfăşoară orice lucrare de construcţii, pe stadii de execuţie", a spus Vlădescu după şedinţa de guvern.
El a arătat că o condiţie esenţială în cazul construcţiilor în asociere este ca persoanele să deţină un teren în comun, fără să fie necesar ca asocierea să aibă o formă juridică.
Ministrul Finanţelor a precizat că nu există un număr limită de case care pot fi construite pe terenul deţinut în comun de către persoanele asociate.
El a adăugat că Ministerul Finanţelor va discuta cu băncile deja prezente în programul Prima Casă, arătând că vor fi invitate şi alte instituţii de credit.
"Vom lucra cu băncile care au subscris, vom face şi o nouă invitaţie pentru ca programul să continue, oricum varianta iniţială de 60.000 de euro va continua. Din acest punct de vedere, băncile care au aceste plafoane le vor folosi, plafoanele suplimentare le vom redistribui către băncile care funcţionează în cadrul programului sau către alte instituţii care aplică pentru ele", a mai afirmat Vlădescu.
Plafonul de garanţii pentru acest an este de 700 milioane de euro.