Poliţia Română a iniţiat un plan de acţiune şi a constituit echipe de poliţişti, vameşi şi jandarmi care verifică persoanele ce cumpără în cantităţi foarte mari ţigări şi băuturi alcoolice din duty-free-uri, pentru prevenirea activităţilor ilegale ce pot avea loc până la lichidarea stocurilor.
Poliţia Română colaborează, în acţiunile de control, cu Garda Financiară, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Autoritatea Naţională a Vămilor şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
Echipele comune au început încă de luni controalele în magazinele duty-free, pentru a depista persoane care achiziţionează cantităţi foarte mari de tutun sau alcool.
Totodată, poliţişti din cadrul Serviciilor de Investigare a Fraudelor, Poliţiei Rutiere şi Poliţiei de Ordine Publică, în colaborare cu specialişti antifraudă, verifică pieţele şi târgurile în care se vând produse cumpărate din magazine duty-free. În plus, poliţiştii rutieri au organizat filtre pentru a descoperi transporturi ilegale de ţigări şi alcool.
Poliţia Română arată că magazinele duty-free sunt principala sursă ce alimentează comerţul ilegal cu tutun.
În lunile ianuarie şi februarie, poliţiştii au întocmit 32 de dosare penale, în care sunt cercetate 45 de persoane pentru trafic şi contrabandă cu ţigări.
Mai mult, au fost sancţionate cu amendă peste 600 de persoane, valoarea contravenţiilor fiind de aproape un milion de lei.
În intervalul de timp precizat, poliţiştii au confiscat peste 8,3 milioane de ţigări, în valoare de peste 1,2 milioane de euro.
Comerţul de alcool şi tutun în regim duty-free a fost interzis printr-un ordin al ministrului Finanţelor, intrat în vigoare la sfârşitul săptămânii trecute.
"În termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a ordinului, operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activitatea de comercializare de mărfuri în regim duty-free vor lua măsuri în vederea lichidării stocurilor de băuturi distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase şi produse din tutun din magazinele duty-free autorizate, astfel încât la expirarea acestui termen să nu se mai comercializeze prin magazinele duty-free autorizate astfel de produse", se arată în ordinul ministrului Finanţelor, intrat în vigoare la 12 februarie 2010.
Actul interzice totodată, începând cu data vineri, 12 februarie, transferul între magazinele duty-free aparţinând aceluiaşi operator economic de băuturi distilate, rachiuri, lichioruri, alte băuturi spirtoase şi produse din tutun.
Pe lista mărfurilor care mai pot fi comercializate în regim duty-free au fost păstrate berea, băuturile răcoritoare, bijuteriile, produse alimentare, produse electrocasnice, electronice, digitale, parfumuri, accesoriile pentru birou, apa minerală, aparate de fotografiat şi de calcul de mici dimensiuni, articole de sport şi de voiaj, articole din blană şi piele naturală, articole din cristal, porţelan, lemn, metal (exclusiv mobilă), articole optice, artizanat, cartele telefonice, casete video şi audio, DVD-uri, cărţi, reviste şi ziare, ceasuri, brichete, instrumente muzicale, jucării, programe software, săpunuri, tablouri. Prin magazine duty-free pot fi vândute în continuare şi vinuri, vermuturi şi alte băuturi fermentate.
În prezent, funcţionează un număr de 50 magazine duty-free autorizate, dintre care 45 situate în 12 puncte de frontieră.
Potrivit unui studiu comandat şi prezentat în luna mai 2009 de către producătorii JTI şi BAT, cele mai afectate zone de comerţul ilicit cu ţigarete sunt cele învecinate cu graniţele non-UE, respectiv cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova.