Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului vrea construiască circa 25.000 de locuinţe în mai multe comune din ţară pentru profesori, medici, preoţi, ingineri şi specialişti care vor să lucreze în mediu rural, a declarat, vineri, într-o conferinţă, ministerul de resort Elena Udrea.
"În fiecare comună va fi un complex rezidenţial cu zece case fiecare va avea o sută metri pătraţi. În total vor fi 25.000 de locuinţe, iar terenurile vor veni de la administraţiile locale", a spus Udrea, la conferinţa "România după 20 de ani: schimbări şi probleme sociale. Calitatea vieţii încotro?".
Programul de locuinţe de serviciu în zona rurală va fi derulat prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL).
Ea menţionat că fiecare comună din ţară va avea în medie zece astfel de locuinţe.
"Dacă administraţia locală ne solicită putem construi şi 12 case. Terenul va fi pus la dispoziţie de primării, care vor decide şi modul în care vor distribuite locuinţele de serviciu", a explicat Udrea.
Ministrul a adăugat că au fost analizate mai multe tipuri de locuinţe care pot fi construite prin acest program, costurile pentru o casă ridicându-se la 30.000-35.000 euro.
Casă unifamilială, cu grădină
"Va fi o casă de tip unifamilial, iar fiecare casă va dispune de un teren în faţă, de aproximativ 500 metri pătraţi, care va putea fi folosit şi pentru alte activităţi, cum ar fi plantarea legumelor şi creşterea animalelor", a spus Udrea.
Potrivit estimărilor ministrului, programul ar putea ajunge la un miliard de euro, banii urmând să provină atât de la buget, cât şi din credite.
"Casele nu vor fi vândute, iar cei care vor locui vor plăti o chirie modică, care va fi stabilită de consiliile locale. Beneficiarii acestora pot folosi aceste locuinţe doar pe perioada desfăşurării activităţii în comuna respectivă. De asemenea, locuinţele de serviciu din zona rurală vor fi mobilate şi dotate de consiliile locale, permiţându-se în acelaşi timp şi chiriaşilor să îşi amenajeze spaţiile respective", a explicat Udrea.
Ea a precizat că speră ca la sfârşitul iernii să poată începe construcţia caselor.
"În funcţie de soluţiile tehnice care vor fi folosite pentru fiecare zonă în parte, termenul de finalizare a unei locuinţe va fi de şase luni. Cred că la finele lui 2011 vom putea avea gata toate cele 25.000 de locuinţe, numărul acestora însă depinde de cererea venită din partea consiliilor locale", a completat Udrea.
Potrivit acesteia, mai multe detalii vor fi anunţate săptămâna viitoare odată cu prezentarea altor două proiecte cu Ministerul Sănătăţii şi cel al Apărării pentru locuinţe pentru rezidenţi şi militari. Ministrul Dezvoltării urmează să se întâlnească cu ministrul Sănătăţii şi cu cel al Apărării, pentru stabilirea detaliilor.
"Ministerul Apărării deţine suprafeţe de teren mari care pot fi folosite pentru locuinţe pentru militari (...) Am vrea să construim locuinţe pentru rezidenţi chiar în curtea spitalelor, dar asta depinde de Ministerul Sănătăţii şi de terenurile existente acolo", a afirmat Udrea.
Locuinţe pentru tineri
Ministrul Dezvoltării a anunţat în ianuarie că intenţionează să construiască prin ANL, în următorii trei ani, aproximativ 100.000 de locuinţe pentru tineri.
Udrea a arătat că banii necesari construcţiei apartamentelor vor proveni în parte din vânzarea locuinţelor ANL deja construite.
Prin programul de locuinţe pentru tineri destinate închirierii, ANL a construit până la finele anului trecut aproximativ 25.000 de apartamente.
(13 feb 2010, 18:42:32