Curtea Europeană a Drepturilor Omului a examinat, ieri, cazul unui bărbat care a dat în judecată statul român după ce, având o maladie genetică, nu i s-a facilitat accesul la tribunal pentru a-şi contesta decizia de concediere şi nici nu s-a putut înscrie pentru ajutor de şomaj, anunţă AFP.
M. Farcaş (46 de ani), din Piatra Neamţ, suferă, de la vârsta de 10 ani, de o distrofie musculară progresivă - un handicap locomotor genetic.
Bărbatul lucra, din 1983, ca electrician la o firmă de telecomunicaţii, deplasându-se în scaun cu rotile. El a fost transferat, în 2004, într-un post ce presupunea executarea de reparaţii exterioare la diverse firme sau instituţii, unde nu se găseau facilităţi pentru persoanele cu potenţial redus de mobilitate.
Concediat în aprilie 2004, bărbatul nu a putut ajunge la tribunal pentru a-şi contesta terminarea contractului pentru că nu existau intrări amenajate pentru persoane cu handicap. El a adăugat că, din acelaşi motiv, nu a putut contesta refuzul autorităţilor de a-i atribui un asistent personal şi nici nu s-a putut înscrie pentru ajutor de şomaj.
Farcaş nu poate utiliza transportul în comun şi nu poate intra în diverse clădiri fără rampe de acces. Totodată, el nu se poate deplasa singur la mai mult de 600 de metri de casă, pentru că trotuarele sunt prea înalte.
Bărbatul a invocat, în faţa instanţei europene, încălcarea Articolelor 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi familiale), 6 alineatul 1 (dreptul la un proces corect) şi 14 (interzicerea discriminării).