Guvernul va aproba la începutul lunii februarie un proiect de lege care va reglementa şomajul tehnic ca modalitate de bază pentru protejarea angajaţilor, cu începere de la 1 februarie 2010, după sistemul aplicat anul trecut, a anunţat premierul Emil Boc, după discuţia cu sindicatele şi patronatele.
"Pentru a trece prin această perioadă încă dificilă de criză economică la început de an, am convenit cu partenerii sociali ca, la începutul lunii februarie, să emitem un act normativ cu valoare de lege care să reglementeze, începând cu 1 februarie, problema şomajului tehnic, ca modalitate de bază pentru a putea păstra locurile de muncă, la fel ca şi pe parcursul anului 2009", a spus Boc.
Confederaţia "Cartel Alfa", UGIR-1903 şi CONPIROM au solicitat deja premierului şi Guvernului să prelungească măsura privind şomajul tehnic aplicată anul trecut.
Sindicatele şi patronatele cer ca, în maximum două săptămâni, să fie aprobată o ordonanţă de urgenţă privind susţinerea şomajului tehnic, ca protecţie pentru angajaţii care urmează a fi disponibilizaţi.
Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat recent că, în 2009 - când această măsură privind şomajul tehnic a fost pusă în aplicare astfel încât un angajat era trimis în şomaj tehnic maximum trei luni, timp în care angajatorul îi plătea un salariu de 75%, iar statul nu încasa impozite pe venit şi plătea în contul salariatului CAS - costurile au fost de 300 de milioane de lei şi aproximativ un milion de persoane au beneficiat de această măsură.
Hossu a arătat că dacă jumătate din cei un milion de angajaţi ar fi fost trimişi în şomaj permanent, la nivelul întregii ţări s-ar fi ajuns la cifra de 1,3 milioane de şomeri.
Sindicatele au anunţat acţiuni de protest la mijlocul lunii februarie, având în vedere un miting de amploare în Bucureşti şi greve în mai multe sectoare, nemulţumite de disponibilizările anunţate în sectorul bugetar în acest an.