Cantităţile de gaz achiziţionate de România din Federaţia Rusă în această perioadă nu au fost suplimentate, ci se încadrează în prevederile contractelor încheiate de importatori pe termen mediu şi lung, a anunţat, ieri, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).
"În aceasta perioadă nu se importă suplimentar gaze naturale, cantităţile provenite din Federaţia Rusa încadrându-se în prevederile contractelor încheiate de importatorii de gaze pe termen mediu şi lung. Precizăm că, în funcţie de valorile temperaturilor înregistrate, aceste cantităţi pot fluctua, în minus sau în plus, în limitele contractuale, pentru a asigura furnizarea gazului natural în condiţii de siguranţă", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Ministerul arată că toate aceste măsuri luate sunt fireşti în procesul furnizării utilităţilor pentru consumatorii finali, în condiţii de siguranţă, pe timp de iarnă.
Coşul de gaze consumate în România se compune din gaze din producţia internă şi din gaze din import.
Structura amestecului de gaze naturale aprobat de ANRE pentru luna ianuarie 2010 este de 77,5% gaze naturale de provenienţă internă (producţie internă şi depozite) şi 22,5% gaze naturale din import (curent şi depozite), conform sursei citate.
Directorul general adjunct al Transgaz, Ioan Rusu, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că ieri dimineaţă s-a importat din Rusia cu un milion de metri cubi de gaz mai mult decât în ziua precedentă, totalul ajungând la zece milioane de metri cubi.
Totodată, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Tudor Şerban, a declarat pentru MEDIAFAX că România va majora importurile de gaze naturale din Rusia, marţi şi miercuri, cu două milioane de metri cubi pe zi, la 12 milioane metri cubi pe zi.
România importă din Rusia aproximativ 20% din necesarul de gaze.
Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a declarat, luni, situaţie de urgenţă, din cauza temperaturilor scăzute, astfel că furnizarea de gaze către unele companii este oprită, iar producătorii de energie termică utilizează combustibili alternativi.