Transmiterea virusului gripal A/H1N1 în Europa rămâne intensă în România, Polonia, Austria, Estonia, Ungaria şi R.Moldova, deşi este în scădere începând cu luna noiembrie în toate aceste ţări, cu excepţia României, constată Organizaţia Mondială a Sănătăţii în cel mai recent raport, prezentat vineri.
În Europa, activitatea virusului de tip nou "continuă să scadă sau rămâne la intensitate scăzută în cele mai multe ţări", precizează OMS. În Polonia, Austria, Estonia, România, Ungaria şi R.Moldova, transmiterea virusului este cea mai intensă, deşi această tendinţă este în scădere, cu excepţia României", arată raportul OMS, citat de AFP.
Gripa de tip A/H1N1, care are o tendinţă de scădere, a provocat moartea a cel puţin 14.142 de persoane în întreaga lume, de la apariţia sa în Mexic în perioada martie-aprilie 2009, potrivit celui mai recent bilanţ publicat vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Noul virus a provocat cel puţin 588 de noi decese în decurs de o săptămână.
"Activitatea gripală pandemică a atins apogeul în emisfera nordică, între sfârşitul lunii octombrie şi sfârşitul lunii noiembrie, şi a continuat să intre în declin de atunci", subliniază OMS, într-un bilanţ săptămânal.
De la apariţia noului virus, cele mai afectate zone sunt America de Nord şi de Sud, cu cel puţin 7.094 de morţi, şi Europa, cu cel puţin 3.099 de decese. Regiunile din Extremul Orient şi Pacificul de Vest totalizează 2.877 de morţi.
"În Africa de Nord, în Asia de Sud şi în zone limitate din Europa de Est, transmiterea virusului continuă să fie cea mai intensă", potrivit experţilor OMS.
Boala "pare să fi atins apogeul în multe zone" din nordul Africii, cu excepţia Libiei, care a înregistrat o tendinţă crescătoare la începutul lunii ianuarie, subliniază experţii.
"Egiptul oferă în prezent informaţii asupra unei tendinţe în declin (...), care sugerează că vârful de activitate a virusului a fost atins la începutul lunii ianuarie", apreciază OMS.
În Asia de Sud, "transmiterea activă a virusului pandemic persistă în regiuni din nord şi vest", potrivit observaţiilor organizaţiei. "În India, activitatea gripală a rămas în mare parte limitată la statele din nord şi vest", cu vârfuri atinse la mijlocul lunii decembrie şi, respectiv, la începutul lunii ianuarie.