Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 ian 2010 - Anul XV, nr. 18 (4309)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pacienţii vor merge la medic numai cu programare prealabilă

Medicii de familie şi cei din ambulatoriul de specialitate au obligaţia să acorde consultaţii, potrivit contractelor cu casele de asigurări de sănătate, în baza unei programări efectuate cu cel puţin două zile lucratoare înainte de data dorită, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii au supus dezbaterii publice un proiect de Ordin privind aprobarea unor măsuri de eficientizare a activităţii la nivelul asistenţei medicale ambulatorii.
Potrivit proiectului, medicii care îşi desfăşoară activitatea în cabinetele medicale din asistenţa primară au obligaţia să acorde serviciile medicale contractate cu casele de asigurări de sănătate pe baza unei programări telefonice sau prin alte mijloace, după caz, efectuate cu cel puţin două zile lucrătoare înainte de data dorită.
Pentru realizarea programării telefonice a serviciilor medicale, cabinetele medicale au obligaţia să afişeze la loc vizibil numărul de telefon la care se pot efectua programările, se mai precizează în proiectul de ordin.
În plus, toate programările, indiferent de mijloacele prin care au fost realizate, vor fi consemnate, obligatoriu, în evidenţele primare existente la nivelul cabinetului medical.
Potrivit proiectului, în vederea creşterii calităţii actului medical, la programarea serviciilor medicale se va lua în considerare programul zilnic de activitate al medicului de familie şi a specialistului din ambulatoriu, cu menţiunea că timpul mediu pentru o consultaţie este de 15 minute.
În ambulatoriul pentru specialităţile paraclinice se va ţine cont de programul zilnic de activitate al cabinetului şi capacitatea tehnică a aparaturii existente în dotarea acestuia.
În cabinetele de medicină dentară se va ţine cont de programul zilnic de activitate al medicului cuprins în contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate şi de complexitatea serviciilor medicale de medicină dentară care se solicită a fi efectuate.
Proiectul mai prevede că bolnavii care pe biletul de trimitere au un diagnostic prezumtiv sau cert de afecţiune subacută pot fi programaţi la maxim cinci zile calendaristice de la data solicitării şi numai cu acordul scris al pacienţilor.
De asemenea, în cazul bolnavilor cu afecţiuni cronice, programarea se poate face în maxim 15 zile calendaristice de la data solicitării.
În situaţia în care bolnavul sau medicul nu poate respecta, din motive justificate, data şi ora programate pentru acordarea serviciilor medicale, va anunţa cel mai târziu în ziua anterioară programării stabilite.
Bolnavii cu afecţiuni care reprezintă urgenţă medico-chirurgicală nu vor avea nevoie de programare.
Prevederile proiectului nu se aplică şi în cazul cabinetele medicale din mediul rural, în localităţile unde, datorită lipsei mijloacelor tehnice necesare, nu exista posibilitatea efectuării programărilor telefonice sau prin oricare alte mijloace.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, în prezent, pentru că nu există reglementată obligaţia medicilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul cabinetelor medicale din ambulatoriu să acorde asistenţă medicală pe baza programărilor, de cele mai multe ori aceasta se realizează într-un mod dezorganizat, singurul criteriu fiind adresabilitatea bolnavilor la aceste cabinete.
"Din acest motiv, de-a lungul timpului au fost constatate numeroase disfuncţionalităţi în asigurarea unei asistenţe medicale adecvate, într-un cadru organizatoric civilizat, aglomerări nejustificate la cabinetele medicale din ambulatoriu, fapt ce a determinat nemulţumirea justificată a bolnavilor", precizează iniţiatorii proiectului.
Potrivit autorităţilor medicale, motivul emiterii ordinului vizează eficientizarea activităţii la nivelul asistenţei medicale ambulatorii în vederea creşterii calităţii actului medical în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi a satisfacţiei pacienţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacienţii vor merge la medic numai cu programare prealabilă.
 Vizualizări articol: 867 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Pacienţii vor merge la medic numai cu programare prealabilă1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei