Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMEA) a cerut suspendarea licenţei pentru comercializarea pastilelor de slăbit ce conţin sibutramină, o substanţă care poate provoca accidente cardio-vasculare.
Un studiu realizate de EMEA privind efectele medicamentelor ce conţin sibutramină a arătat că riscurile tratamentului cu aceste pastile sunt mult mai mari decât beneficiile pe care ar putea să le aducă.
Medicamentele ce conţin sibutramină sunt Reductil, Reduxade şi Zelium, ele fiind folosite pentru tratarea obezităţii sau supraponderalităţii. Aceste medicamente sunt, de asemenea, compatibile cu afecţiuni precum diabetul de tip 2 şi dislipidemie.
"Doctorii nu ar mai trebui să prescrie, iar farmaciştii nu ar mai trebui să elibereze medicamentele. Pacienţii care iau, în prezent, sibutramină ar trebui să-şi consulte cât mai repede medicul, pentru a găsit metode alternative de slăbit. Pacienţii care vor să oprească tratamentul înainte să-şi consulte medicul pot să facă acest lucru oricând", arată EMEA într-un comunicat de presă.
Cercetările au arătat sibutramina poate provoca afecţiuni cardio-vasculare şi chiar infarct.
Reprezentanţii EMEA au mai arătat că, din moment ce persoanele obeze sau supraponderale sunt în mod clar predispuse la probleme cardio-vasculare, medicamentele de slăbit ce conţin sibutramină ar trebui retrase de pe piaţă.
Rezultatele cercetării au mai arătat că eficienţa medicamentelor în materie de slăbit nu este atât de mare, iar pacienţii se pot îngrăşa foarte rapid după stoparea tratamentului.
Recomandarea formulată de EMEA a fost înaintată Comisiei Europene pentru adoptarea unei decizii.