Proiectul "Egalitate la angajare şi la locul de muncă", lansat joi, îşi propune, printr-o campanie de informare şi conştientizare, să schimbe atitudinea socială şi stereotipurile privind discriminarea faţă de minorităţile etnice, femei, persoane peste 40 de ani, persoane cu dizabilităţi sau boli.
Acest demers are o ţintă ambiţioasă, şi anume de a completa şi susţine aplicarea cadrului legislativ în domeniu, prin aducerea în discuţie în plan naţional a fenomenului discriminării, în vederea schimbării de mentalităţi şi comportamente la nivel individual, a declarat, ieri, Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială şi managerul acestui proiect, care se va derula pe o perioadă de 24 de luni.
"Acest deziderat va reprezenta un element esenţial în abordarea fiecărei componente a proiectului. Astfel, principiul egalităţii de şanse va fi integrat în procesul de implementare începând cu momentul stabilirii echipei responsabile de proiect", a precizat Preda.
Proiectul are ca scop educarea tuturor participanţilor pe piaţa muncii - angajaţi, angajatori şi persoane specializate în domeniul serviciilor sociale, atât prin eforturile de informare şi creşterea nivelului de conştientizare privind discriminarea la angajare şi la locul de muncă, cât şi prin cursurile de instruire.
Pe termen lung, proiectul urmăreşte să îmbunătăţească nivelul de înţelegere a cauzelor şi efectelor discriminării pe piaţa muncii, să promoveze cooperarea între actorii societăţii civile (angajatori, sindicate, ONG-uri, sistemul de educaţie şi reprezentanţi ai grupurilor vulnerabile) prin crearea unui parteneriat stabil şi funcţional şi să "educe" angajatorii, angajaţii şi potenţialii angajaţi în sensul schimbării atitudinilor sociale pe piaţa muncii, a mai spus Preda.
Rectorul Universităţii Bucureşti, Ioan Pânzaru, a spus, ieri, că acest proiect este unul cultural. "România are nevoie de evoluţie şi din punct de vedere al atitudinii, al relaţiilor sociale. Este mult cinism şi nedreptate în România şi, de aceea, trebuie să schimbăm atmosfera relaţiilor dintre români", a spus Pânzaru.
La rândul său, directorul adjunct al Inspecţiei Muncii, Maria Muga, a spus că există încă pe piaţa muncii din România manifestări bazate pe stereotipuri, comportamente nejustificate, nu bazate pe criterii legate de profesionalism, experienţă. "Dacă eşti femeie nu poţi accesa un post destinat bărbaţilor. La Inspecţia Muncii primim foarte multe petiţii din partea femeilor care au fost resprinse din considerente bazate pe discriminarea de gen", a subliniat Muga.
Unul dintre partenerii acestui proiect este Blocul Naţional Sindical (BNS). Preşedintele confederaţiei, Dumitru Costin, consideră că trebuie "insistat" în cadrul acestui proiect asupra angajatorilor, "cei care generează stereotipurile".
"Venim cu o infrastructură regională care va facilita contactele cu mari mase de oameni", a adăugat Costin.
Proiectul urmăreşte înfiinţarea unei Platforme de Incluziune Socială care va publica periodic o serie de indicatori relevanţi la nivel naţional pentru incluziunea grupurilor vulnerabile, va acţiona ca un centru de monitorizare a incluziunii sociale pe piaţa muncii şi va promova parteneriatul şi cercetările aplicate în domeniul incluziunii sociale şi egalităţii de şanse pe piaţa muncii.
Alt obiectiv al proiectului constă în organizarea şi derularea unei campanii de informare şi conştientizare în vederea schimbării atitudinii sociale şi stereotipurilor la angajare şi la locul de muncă, la nivel naţional.
Campania va fi structurată pe două componente, respectiv către angajatori şi către angajaţi/potenţiali angajaţi.
Programul va include evenimente organizate la nivel local şi naţional, seminarii/sesiuni de informare cu angajatorii, cu angajaţii, cu studenţii, deplasări la grupurile vulnerabile (de exemplu comunităţile de romi) şi susţinerea de evenimente "pe teren" (sesiuni de informare/educare/consiliere).
Proiectul îşi mai propune şi organizarea de cursuri de instruire specifică pentru trei categorii de beneficiari, respectiv angajatori, angajaţi/viitori angajaţi şi personal specializat în domeniul serviciilor sociale, din cadrul organizaţiilor publice sau private, precum şi voluntari. În urma cursurilor, peste 400 persoane vor beneficia de instruire.
În cadrul programului vor mai fi elaborate studii, analize, se vor propune măsuri şi se intenţionează elaborarea unui Manual de incluziune socială pentru firme.