Resursele bugetare permit indexarea cu rata inflaţiei a pensiei sociale minime, dar celelalte pensii vor putea fi majorate doar în partea a doua a anului şi numai cu condiţia unor fonduri suplimentare, a afirmat, ieri, premierul Emil Boc, solicitând Parlamentului să aprobe bugetul în forma prezentată
El a transmis parlamentarilor, la dezbaterile privind proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2010, că este nevoie ca documentul să fie adoptat în forma prezentată, fără includerea unor amendamente care să presupună majorări de cheltuieli, pentru a asigura plata pensiilor şi salariilor actuale.
"Pensia socială minimă poată fi indexată cu rata inflaţiei, iar dacă în partea a doua a anului vor exista resurse suplimentare, vom cere sprijin legislativ pentru a indexa şi restul pensiilor. Asta realist se poate face, restul nu putem în acest moment", a spus Boc.
Premierul a amintit totodată Parlamentului că a adoptat un act prin care se angajează să respecte prevederile acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional.
Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2010 a fost adoptat, ieri, de Parlament, cu 192 de voturi "pentru" şi 138 de voturi "împotrivă".
După ce au adoptat bugetul de stat, parlamentarii au trecut la dezbaterea proiectului Legii bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2010.
Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, în luna decembrie, că salariul minim pe economie pentru 2010 va rămâne la nivelul de 600 lei şi ar putea fi majorat abia din semestrul II, dar condiţionat de evoluţia economiei, în timp ce pentru bugetari prima treaptă de salarizare va fi limitată la 705 lei, nivel inclus în legea unitară.
Informaţia a fost confirmată atunci, pentru MEDIAFAX, de ministrul Muncii, Mihai Şeitan, care a arătat că salariul minim pe economie luat în considerare pentru 2010 este de 600 lei, iar pentru bugetari prima treaptă de salarizare va fi 705 lei.