Medicii atenţionează populaţia asupra faptului că testele rapide pentru identificarea virusului AH1N1 pot da rezultate fals negative atunci când sunt efectuate în pandemie, reprezentând un risc foarte mare, a declarat, ieri, şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, Viorel Alexandrescu.
Testele rapide care se fac pentru detectarea virusul gripal sunt apărute de mult, dar nu sunt recomandate expres, a explicat medicul.
În cazul gripei sezoniere, teste orientative, de screening sau de selecţie, erau făcute pentru persoane cu simptome comparabile cu gripa, rezultatul putând fi cunoscut în maxim 30 de minute.
Probabilitatea de pozitivitate este scăzută în cazul acestor teste, de 50 - 60% şi scade şi mai mult atunci când testul rapid este efectuat în pandemie.
Medicii arată că, în pandemie, este foarte importantă exactitatea şi corectitudinea testului, o probabilitate de răspuns negativ de 20% reprezentând un risc foarte mare, care poate duce la agravarea bolii şi chiar deces.
Astfel, testele rapide nu sunt recomandate în pandemii, a conchis medicul Alexandrescu.
În farmacii există teste rapide pentru depistarea infectării cu virusul gripal A/H1N1, în valoare de aproximativ 500 de lei.
6.218 îmbolnăviri, 92 de decese
Numărul cazurilor de gripă A/H1N1 a ajuns la 6.218, iar cel al deceselor la 92, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 41 de cazuri noi de infectare cu virusul gripal şi şapte decese, a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Campania de vaccinare împotriva gripei A/H1N1 continuă, iar pentru a verifica modul în care este realizată aceasta în cabinetele medicilor de familie, o echipă condusă de secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a efectuat, ieri, controale la policlinici din capitală.
"Am constatat că vaccinarea la cabinetul medicilor de familie se desfăşoară normal, există vaccinuri, iar oamenii solicită imunizarea. Dacă în luna decembrie erau cinci-şase persoane, acum numărul acestora a crescut, chiar şi de 100 de ori, ajungând la 500-600 pe zi", a spus secretarul de stat.
O echipă a Ministerului Sănătăţii, condusă de secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel, controlează, începând de ieri, activitatea medicilor de familie în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva virusului A/H1N1 a pacienţilor înscrişi pe liste. Concomitent cu aceste verificări, inspectorii sanitari de stat desfăşoară, în perioada 7 - 27 ianuarie, acţiuni de control similare şi în cazul imunizărilor din programul naţional de vaccinare, dar şi împotriva gripei sezoniere.
Campania de vaccinare în România a început în 27 noiembrie 2009, cu imunizarea grupelor la risc. La jumătatea lunii decembrie, campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1 a fost extinsă la toate categoriile de populaţie cu vârsta de peste 16 ani.