Persoanele care vor fi disponibilizate din sectorul feroviar de stat vor primi, pe lângă indemnizaţia de şomaj, o sumă de două ori mai mare decât salariul mediu net pe economie, la data desfacerii contractului de muncă, la care se adaugă un venit lunar de completare pentru o perioadă de 20-24 luni.
Suma pe care angajaţii o vor primi în momentul disponibilizării colective va fi de două ori mare decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
"Venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă elaborat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).
Venitul de completare va fi acordat pe perioade diferite, în funcţie de vechimea în muncă a persoanelor concediate, respectiv 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă de până la 15 ani, 22 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă între 15 şi 25 de ani şi 24 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de peste 25 de ani.
În perioada în care vor beneficia de venitul de complementare, persoanele vor fi obligate să se prezinte lunar de câte ori sunt solicitate la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă, să comunice în termen de trei zile agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă orice modificare a condiţiilor care au condus la acordarea drepturilor şi să caute activ un loc de muncă, să participe la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţie.
Nu vor beneficia de venitul lunar de completare persoanele care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru stabilirea indemnizaţiei de şomaj.
De asemenea, vor beneficia de prevederile ordonanţei numai persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată cu cel puţin 12 luni înainte de data concedierii.
MTI motivează în nota de fundamentare necesitatea disponibilizărilor prin faptul că "în ultimii ani cota de piaţă a volumului de transport feroviar a fost în continuă scădere", astfel că "se impune corelarea numărului de personal din sistemul feroviar cu volumul de activitate".
Anul trecut volumul de marfă transportat de CFR Marfă a scăzut cu 50% faţă de anul 2008, iar compania nu a putut plăti taxa de utilizare a infrastructurii către CFR SA, "căreia la rândul său i-a fost deteriorată şi mai mult situaţia economico-financiară".
O situaţie similară se înregistrează şi în cazul transportului feroviar de călători, traficul scăzând din cauza crizei economice şi a scăderii contribuţiei de la bugetul de stat pentru plata subvenţiilor.
Sindicaliştii de la CFR Marfă s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii companiei pentru a discuta despre planul de restructurare al operatorului de marfă, care intenţionează să disponibilizeze, cel mai târziu de la 1 martie, un număr de 6.380 de angajaţi.
Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat, la finalul întâlnirii, că administraţia CFR Marfă s-a opus cererii sindicaliştilor ca disponibilizaţii să primească venituri de completare.
Măntescu, a declarat, la finalul întâlnirii care a durat aproximativ patru ore, că directorul CFR Marfă a refuzat să consemneze punctul de vedere al sindicatelor în procesul verbal al întâlnirii, fără să motiveze decizia sa.
Potrivit liderului sindical, sindicaliştii nu sunt de acord cu disponibilizarea fără acordarea de venituri în completare şi au revenit cu solicitarea referitoare la salariile compensatorii pentru salariaţii disponibilizaţi şi tratarea acestora nediscriminatoriu faţă de salariaţii disponibilizaţi din subordinea Ministerului Economiei, care au beneficiat de plăţi compensatorii conform HG 938/2009.
În proiectul de ordonanţă se mai arată că se impune adoptarea unor măsuri imediate, pentru atenuarea impactului social determinat de efectele proceselor de restructurare şi reorganizare, în vederea asigurării protecţiei sociale a persoanelor disponibilizate prin concedieri colective în sectorul feroviar, precum şi pentru instituirea unui regim echitabil în raport cu reglementările în materie din alte sectoare de activitate, precum sectorul minier.