MAE a anunţat, ieri, cetăţenii români care doresc să călătorească în Turcia pentru o perioadă de până la 90 de zile nu mai au nevoie de viză de intrare.
"La data de 7 ianuarie 2010 a fost promulgată legea privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Turcia pentru o perioadă de până la 90 de zile, în termen de 6 luni. Măsura va intra în vigoare după anunţarea autorităţilor de frontieră turce şi este valabilă pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple. Data intrării în vigoare a legii va fi anunţată pe site-ul MAE şi prin comunicat de presă", se arată într-un comunicat al Ministerului.
Potrivit MAE, măsura este valabilă pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple.
Intrarea în Turcia se face doar pe baza paşaportului valabil, precizează MAE, recomandând totodată cetăţenilor români care doresc să călătorească în această ţară să deţină, pe lângă paşaport, şi cartea de identitate, unde sunt precizate date suplimentare de identificare.
Ministerul precizează că au existat cazuri în care cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Turciei au fost reţinuţi de poliţia locală din cauza unor coincidenţe de nume cu cele ale unor persoane care au comis infracţiuni pe teritoriul acestui stat.
De asemenea, cetăţenilor români li se recomandă "cu insistenţă" să nu plece la drum în afara graniţelor ţării fără a avea încheiate asigurarea medicală, de viaţă şi de călătorie.
Decizia fusese anunţată de la finalul lunii august, când ministrul de Externe de la acea dată, Cristian Diaconescu, a făcut o vizită la Ankara.
MAE preciza atunci că Diaconescu i-a mulţumit omologului turc pentru decizia de a scuti cetăţenii români de viză pentru sejururi turistice mai mici de 90 de zile şi a asigurat că partea română va evalua posibilităţile de flexibilizare a acordării de vize pentru cetăţenii turci care călătoresc în România.
Cristian Diaconescu a reconfirmat atunci sprijinul României pentru aderarea Turciei la UE. Totodată, cei doi miniştri de Externe au agreat ridicarea relaţiilor bilaterale la nivelul de parteneriat strategic, având în vedere "stadiul excelent" al acestor relaţii, proiectele comune în domeniul economic şi promovarea unor proiecte regionale.