Premierul Emil Boc a declarat, ieri, după întâlnirea cu grupul parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, despre amendamentul adoptat de comisiile de muncă, prin care se măreşte punctul de pensie, că proiectul de buget nu permite în acest moment o astfel de măsură.
"Discuţia va avea loc în Guvern, proiectul de buget nu ne permite în acest moment să avem bani din altă parte, orice sumă pusă într-o parte presupune luarea unor resurse financiare din altă parte. Nici un amendament nu poate fi acceptat dacă nu are sursa de finanţare asigurată", a spus Boc.
Premierul a mai spus că bugetul de stat nu are soluţii financiare miraculoase.
"Din punctul nostru de vedere, proiectul, aşa cum a fost înaintat de către Guvern, avea asigurată resursa financiară pentru a putea face faţă anului 2010, an care are doar o creştere de 1,3%, creştere economică. Dacă economia ne va permite şi să dea Dumnezeu să avem mai mulţi la buget evident că orice prim-ministru din ţara asta şi orice om din România va da resurse financiare suplimentare pentru dezvoltare, pentru a putea mări pensiile", a afirmat Emil Boc.
El a menţionat că discuţiile privind bugetul pe 2010 vor continua şi la comisiile reunite de buget-finanţe.
Parlamentarii din comisiile de muncă şi de sănătate au avizat, ieri, în unanimitate, proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2010, adoptând mai multe amendamente, printre care şi majorarea punctului de pensie de la 732,8 lei la 826,2 lei.
Amendamentul în acest sens a fost propus de parlamentarii PSD şi PNL şi a fost adoptat cu 26 voturi "pentru" şi 19 abţineri.
Parlamentarii PDL şi cei ai UDMR s-au abţinut de la vot.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a susţinut că majorarea punctului nu este realizabilă deoarece nu sunt bani la buget.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a precizat că în discuţiile cu FMI s-a stabilit îngheţarea nominală a pensiilor.