miercuri, 6 ian 2010 - Anul XV, nr. 3 (4294)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii cer ca salariul minim să fie 705 lei, la fel ca şi coeficientul 1

Sindicaliştii au cerut, ieri, la întâlnirea cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, ca salariul minim să fie 705 lei, la fel ca şi coeficientul 1 din Legea salarizării unitare, ameninţând că vor da în judecată Executivul dacă nu îşi asumă iniţiativa acestei transformări.
Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, după întâlnirea cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, că sindicaliştii i-au cerut acestuia să îşi asume iniţiativa unei hotărâri de Guvern prin care să transforme coeficientul 1 din Legea salarizării în salariul minim.
"Este vorba de 705 lei, care ar trebui să fie salariul minim atât pentru bugetari, cât şi pentru sectorul economic. Dacă Guvernul nu îşi asumă acest lucru vom avea de-a face cu o situaţie clară de discriminare", a spus Petcu.
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că reprezentanţii Ministerului Muncii au promis că în cel mai scurt timp va începe o nouă rundă de negocieri privind stabilirea nivelului salariului minim şi a amintit de faptul că guvernanţii ar trebui să respecte acordul încheiat cu partenerii sociali în 2008 privind majorarea salariului minim pe economie.
"Trebuie să-şi asume acest acord oficial, care prevede că raportul ar trebui să fie de 34% din salariul mediu, adică 740 lei. Partea sindicală a făcut deja un compromis pentru a nu exista discriminare între angajaţii bugetari şi cei din sectorul economic şi au acceptat valoarea de 705 lei", a declarat Hossu.
Liderul BNS, Dumitru Costin, a spus că i-a cerut ministrului Muncii ca printre priorităţile sale să se numere şi discutarea politicii salariale, având în vedere că deja s-a deraiat de la pactul încheiat cu Guvernul din 2008.
Costin a precizat că nu este normal ca, în condiţiile în care se înregistrează o creştere a preţurilor, politica salarială să rămână "ancorată în stupida sumă de 600 de lei".
Preşedintele BNS a mai spus că în condiţiile în care salariul minim va fi în sectorul bugetar de 705 lei, iar în sectorul economic va rămâne de 600 de lei, politica actualului Guvern ar fi discriminatorie.
"Primul gest de acţiune pe care îl vom face va fi să acţionăm în justiţie Guvernul României. În următoarele două săptămâni, lucrurile vor trebui tranşate. Sunt obligaţi să dea o hotărâre de guvern prin care să stabilească nivelul salariului minim 2010", a declarat Costin.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, s-a întâlnit, ieri, cu liderii confederaţiilor sindicale, pentru a discuta despre problemele din sectorul social, respectiv salariul minim, legea unică de salarizare şi alte acte normative din domeniu care trebuie elaborate.
Salariul minim garantat în plată rămâne în 2010 la nivelul de 600 de lei, iar valoarea coeficientului I din Legea salarizării unitare în sistemul bugetar este de 705 lei, declara, la sfârşitul anului trecut, secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu.
Legea de salarizare unitară în sectorul bugetar este aplicată începând cu 1 ianuarie 2010. Potrivit legii salarizării, niciun bugetar nu va înregistra o diminuare a salariului brut de care beneficiază. Trecerea de la actualul sistem de salarizare la noul sistem se va realiza etapizat, în perioada 2010-2015.
Raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar este de 1 la 12. În anul 2010, majorarea salariilor, soldelor şi indemnizaţiilor se va face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei lunar şi fără a depăşi această valoare. Valoarea coeficientului de ierarhizare 1,00 pentru anul 2010 este de 705 lei.
Salariul minim prevăzut în legea de salarizare unitară va creşte după 2010 peste nivelul de 705 lei, stabilit pentru anul viitor, doar dacă numărul de angajaţi va fi redus astfel încât să permită respectarea ţintelor anuale privind ponderea cheltuielilor de personal în Produsul Intern Brut.
Membrii Comisiei bipartite, create pentru a simplifica sistemul public de salarizare şi ierarhizare, se vor întâlni pentru prima oară miercuri, pentru a avea discuţii privind procedura de lucru.
Comisia bipartită trebuie să simplifice sistemul public de salarizare şi ierarhizare prin evaluarea unui eşantion reprezentativ al posturilor din sistemul bugetar care să aibă la bază ocupaţia şi responsabilităţile postului, să analizeze grila unică de salarizare şi să o coreleze cu rezultatele evaluării, să redefinească sistemul de posturi corespunzător atribuţiilor şi responsabilităţilor, precum şi să stabilească un sistem reformat şi simplificat de ierarhizare în sectorul bugetar care să cuprindă grupuri ocupaţionale şi grade.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii cer ca salariul minim să fie 705 lei, la fel ca şi coeficientul 1.
 Vizualizări articol: 884 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii cer ca salariul minim să fie 705 lei, la fel ca şi coeficientul 10.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei