Ministrul Educaţiei, Daniel Petru Funeriu, se întâlneşte, astăzi, pentru prima oară, cu sindicaliştii din Învăţământ, subiectul discuţiilor fiind implementarea OUG 114/2009, care prevede reducerea posturilor, cu 15.000, în 2010.
La această primă întâlnire cu sindicaliştii, ministrul doreşte să afle opinia acestora privind implementarea acestui act normativ.
Ministrul Funeriu a lansat invitaţia la discuţii către sindicate, în 30 decembrie 2009.
"La această întâlnire îi voi ruga să-mi prezinte viziunea domniilor lor, legată de implementarea acestor măsuri, pentru că toată lumea este cu certitudine conştientă că noi trebuie să eficientizăm cheltuirea banului public în educaţie. Până atunci, primul mesaj către sistemul de învăţământ este acesta: nici un cadru didactic, nici o persoană care lucrează în învăţământ nu va fi afectată de aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 114/2009, până la 31 august 2010. Anul şcolar 2009-2010 se va încheia în aceeaşi formulă în care a început. În acest moment, analizăm modalităţile prin care s-ar putea opera reduceri de personal în sistemul de învăţământ, începând cu viitorul an şcolar", a spus atunci Daniel Funeriu.
Potrivit ministrului, OUG 114/2009 nu vizează doar măsurile ce se vor lua în domeniul educaţiei, ci şi altele care decurg pentru a se putea asigura respectarea angajamentelor asumate de România.
Sindicatele speră că ordonanţa va fi modificată
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că OUG 114/2009 poate fi modificată, subliniind că Ministerul Educaţiei va trebui să justifice care au fost calculele care au dus la cifra de 15.000 de posturi reduse în învăţământ.
Liderul sindical s-a arătat încrezător în posibilitatea de modificare a acestei ordonanţe, spunând că "dacă se discută serios pe reformă şi curriculă, este posibil să putem opera reduceri de personal, la fel cum este posibil să ajungem la concluzia că este nevoie de personal în plus în educaţie".
Reducerea de posturi a fost efectuată prin ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern, în prima şedinţă după votul de învestire primit din partea Parlamentului.
Calculat numai pentru anul viitor şi fără raportare la numărul actual de locuri bugetate, reducerea de posturi este de 15.000 locuri.