Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a declarat, ieri, că Parlamentul ar putea adopta proiectul de buget de stat pe 2010 până în data de 15 ianuarie, arătând că acest termen este unul realist şi că parlamentarii îşi vor sintetiza amendamentele.
"Parlamentul este suveran, plenul decide, dar consider că termenul de 15 ianuarie este realist. Vom avea o discuţie şi la nivel politic, nu suntem absurzi şi vom fi raţionali astfel încât să sintetizăm amendamentele", a afirmat Orban.
El a spus că ştie că există o presiune asupra Guvernului pentru adoptarea cât mai rapidă a proiectului de buget pe 2010 pentru eliberarea tranşelor de la FMI şi de aceea Birourile Permanente comune au stabilit un calendar "extrem de strâns" pentru adoptarea bugetului.
El a spus că în perioada 4-7 ianuarie parlamentarii vor depune amendamente la proiectul de buget la comisiile parlamentare, în perioada 7-10 ianuarie Comisiile de buget, finanţe vor elabora raportul asupra proiectului de buget, iar Parlamentul se va reuni în sesiune extraordinară în data de 11 ianuarie, până la adoptarea proiectului de buget.
Parlamentul se va reuni în şedinţă de plen din data de 11 ianuarie, în sesiune extraordinară, pentru dezbaterea proiectului de buget de stat pe anul 2010. Guvernul a depus la Parlament, joi seară, proiectul de buget pentru 2010, cu solicitarea ca documentul să fie dezbătut în regim de urgenţă, au declarat atunci pentru agenţia MEDIAFAX surse oficiale.
Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de buget pentru 2010. Premierul Emil Boc a declarat, la finalul şedinţei de guvern, că proiectul de buget ia în calcul o creştere economică de 1,3% şi o rată a inflaţiei de 3,7%.
El a arătat totodată că va fi menţinută scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Pensia socială minimă, de 350 lei, ar urma să fie majorată cu rata inflaţiei.
Noul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a arătat, într-o declaraţie susţinută la Guvern, că nu el a fost cel care a lucrat integral la elaborarea bugetului, dar a precizat că îşi asumă prevederile documentului care poate asigura finanţarea României în 2010, conform acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
"România va fi în 2010 un stat funcţional, cu economie stabilă şi în creştere uşoară, care va putea să îşi relanseze economia în anul 2011, pe bazele de echilibru stabilite în acest an. Ne-a fost un pic prea bine pentru cât ne permiteam şi, de aceea, poate acum ne va fi un pic mai rău. Ne-am permis nişte cheltuieli care sunt excesive în raport cu capacităţile economiei româneşti, trebuie să ajustăm aceste cheltuieli la nivelul pe care economia românească şi-l permite şi, ulterior, pe baza unei economii echilibrate şi stabile, să relansăm creşterea economică. Sunt încrezător că, la un moment dat, pe parcursul anului 2010, vor fi posibile corecţii pozitive, în special în favoarea programelor de investiţii şi de dezvoltare", a spus Vlădescu.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a amintit la rândul său că rata şomajului luată în considerare pentru 2010 va fi de 7,3%, comparativ cu 7,8% preconizat pentru acest an, numărul de şomeri anticipat pentru sfârşitul anului viitor fiind limitat astfel la 645.000 persoane.
În 17 decembrie, preşedintele Traian Băsescu a trimis o scrisoare conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului în care precizează că, pentru a putea redeschide finanţarea externă a României, este necesar ca instituţiile statului să se încadreze într-un calendar de lucru până la mijlocul lunii februarie 2010.
Şeful statului arăta că până în 16 ianuarie 2010 ar trebui dezbătute şi aprobate Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru ca acestea să fie publicate în Monitorul Oficial al României în intervalul de timp 16-19 ianuarie 2010, când ar trebui invitată şi echipa UE, a Băncii Mondiale şi a FMI în România.
În 21 decembrie, Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au amânat însă discutarea acestei scrisori, apreciind că mai întâi trebuie depus proiectul de buget la Parlament.